AMD Radeon HD 7790 ska enligt uppgifter till Nordichardware presenteras för media under ett pressevent i slutet på mars. Något överraskande sägs grafikkretsen ”Bonaire” vara baserad på AMD:s nästa generations grafikkortsarkitektur som även ska användas i Radeon HD 8000.

AMD har länge klargjort att man inte kommer introducera någon ny grafikkortsfamilj förrän tidigast i slutet på 2013 men när företaget lanserar sitt nya budgetgrafikkort Radeon HD 7790 sägs det bli en smygtitt på vad som komma skall.

Enligt källor hos grafikkortstillverkare ska nämligen grafikkretsen Bonaire vara hjärtat i nya Radeon HD 7790, en GPU som är utvecklad efter nästa generation av grafikkortsarkitektiuren Graphics Core Next.

Vill inte starta Radeon HD 8000 med en budgetprodukt

Stämmer dessa uppgifter kommer AMD alltså att smygintroducera sin Sea Islands-arkitektur i budgetsegmentet av dagens Radeon HD 7000-familj. Detta trots att grafikkortsarkitekturen kommer bli en viktig kugge i företagets kommande prestandakort. Beslutet att lansera Bonaire i Radeon HD 7700-serien är troligtvis en ovilja att introducera Radeon HD 8000-familjen med ett kort i budget eller mellanklassen. Nya arkitekturer och inte minst grafikkortsfamiljer brukar introduceras med prestandaprodukter i första led för att ge bästa möjliga marknadsföring. Samtidigt får man med Bonaire och HD 7790 möjligheten att förhandsvisa de optimeringar och förbättringar som kan ha tillkommit i nya Sea Islands-arkitekturen.

CLBenchmark bekräftar Bonaire

Det är fortfarande oklart hur Bonaire och Sea Islands-arkitekturen skiljer sig mot dagens Cape Verde GPU och Southern Islands. Men enligt vad som verkar vara de första läckta prestandauppgifterna i testprogrammet CLBenchmark är det en snarlik bestyckning med 12 stycken beräkningsenheter och troligtvis 768 streamprocessorer. Vilket kan jämföras med 10 beräkningsenheter och 640 streamprocessorer i Cape Verde och Radeon HD 7770.

bonaire

Enligt specifikationerna i CLBenchmark ska den maximala klockfrekvensen på Bonaire ligga på 1 075 megahertz och kretsen listas under produktnamnet Saturn. Prestandadatabasen presenterar även två olika modeller av Saturn, 6640 och 6641, men vad som skiljer dessa åt är oklart.

I slutet på mars bör vi veta mer om Radeon HD 7790 och ”Bonaire”, men mer exakt när grafikkortet dyker upp officiellt på butikshyllorna är oklart. Räkna med någon gång under april månad för en prislapp på mellan 1 200 – 1 500 kronor.


6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
flopperCalatheathisMicke NilssonAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Märkligt drag av AMD måste jag säga. Men det är ju givetvis kul att vi får se en ”låtsas” HD 8000 kort. Varför kan de inte släppa det som HD 8770 då? Och fylla p med prestandakorten senare?

Micke Nilsson
Gäst
Micke Nilsson

Detta är något de har testat tidigare. De har smugit ut nya tillverkningstekniker och arkitekturer i den gamla serien för att få erfarenhet. Varför inte köra ”test”serier och få betalt för dom istf att bara ge bort alla kort till de som behöver testa. Sedan kan man köra en ny stepping redan från början på prestandakorten.

this
Medlem
this

Får mig att tänka på 4770 🙂

Marcus Heinemo
Medlem

[quote name=”this”]Får mig att tänka på 4770 :)[/quote]

Tänkte precis nämna 4770. 40nm udda kort när alla andra var 55nm. Då var det ingen stor grej direkt.

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Micke Nilsson”]Detta är något de har testat tidigare. De har smugit ut nya tillverkningstekniker och arkitekturer i den gamla serien för att få erfarenhet. Varför inte köra ”test”serier och få betalt för dom istf att bara ge bort alla kort till de som behöver testa. Sedan kan man köra en ny stepping redan från början på prestandakorten.[/quote]
drivrutiner, test, så nästa lansering är mer optimerad är vad de gjort i alla år förutom med nya GCN men det var väntat och låt spekulationerna komma.