Det ser ut som att AMD trots allt kommer lansera en ny officiell modell av Radeon HD 7990, ett grafikkort med dubbla Tahiti-grafikkretsar. Vi har redan sett flera tillverkare lansera sin egen tappning på kortet men troligtvis presenterar AMD sitt nya flaggskepp redan i slutet på månaden.

Radeon HD 7990 kommer att utrustas med dubbla grafikkretsar från Tahiti-serien, samma GPU som används i bland annat Radeon HD 7970 och HD 7950. Kortet utvecklas just nu av AMD under produktnamnet ”Malta” och kommer att ta upp kampen på Nvidias två entusiastgrafikkort Geforce GTX 690 och nyligen lanserade Geforce GTX Titan.

I ärlighetens namn har det redan dykt upp grafikkort med liknande specifikationer men om vi ska tro de senaste ryktena kommer AMD nu spika en officiell grafikkortsmodell och samtidigt försöka höja basfrekvensen på grafikkretsarna jämfört med vissa av de första modellerna från Powercolor och Club3D. Asus Ares II med sin 1 100 megahertz GPU-frekvens blir nog däremot svårslagen.
Det talas om en basfrekvens på över 1 000 megahertz för de två grafikkretsarna och AMD kommer med största sannolikhet handplocka de grafikkretsar som klarar av dessa frekvenser med godtagbar energiförbrukning. Som vi alla vet är redan Radeon HD 7970 ett strömslukande grafikkort och med dubbla grafikkretsar springer det snabbt iväg.

Exakta specifikationer är ännu inte detaljerade men troligtvis handlar det om en minnesbuffert på 6 gigabyte med en klockfrekvens på runt 6 000 megahertz. Samt stöd för flerkärmsupplösningar med Eyefinity.

Enligt uppgifter till Nordichardware kommer Radeon HD 7990 att presenteras redan under slutet av mars månad för pressen, men exakt när kortet kommer att lanseras officiellt är ännu oklart.

Relaterade artiklar:


5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Viking1962Bogeythis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bogey
Medlem
Bogey

OJJJ! 😮

En nyhet som handlar om datorer och inte telefoner eller dylikt.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Bogey”]OJJJ! 😮

En nyhet som handlar om datorer och inte telefoner eller dylikt.[/quote]

Har varit lite för mycket telefoner på sista tiden, ja

this
Medlem
this

Inte så konstigt med tanke på att redaktionen har varit på MWC

Bogey
Medlem
Bogey

Vilket får en att fundera på om NH har förstått vad deras läsare och users vill läsa om och diskutera.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

techsweden har ju anpassat sig lite mer av det som Bogey säger