AMD Ryzen vs Intel Core i7-6900K i Battlefield 1 – förhandstitt på CES 2017

Vi bekantar oss med Ryzen på mässgolvet

3

Den nya CPU-arkitekturen Zen får stor utrymme på CES. Vi kikar närmare på ett speltest där AMD Ryzen jämförs med Intels motsvarighet i Battlefield 1.

Nu under första kvartalet smäller det: AMD kommer för första gången på flera år göra en direkt satsning på entusiastprocessorer och stångas med Intels kraftfullaste entusiastmodeller. Den nya processorserien Ryzen, baserad på Zen-arkitekturen, ersätter den åldrande FX-familjen och utlovar markant förbättrad enkel- och flertrådsprestanda.

Ska matcha Intels 10 000-kronorsmonster

På plats hos AMD under CES 2017 får vi en titt på ett testsystem baserat på en processor ur den nya familjen. Systemet kombinerar en Ryzen-krets med ett Geforce Titan X från Nvidia, och bredvid hittar vi ett motsvarande system baserat på Intels närmaste konkurrent, Core i7-6900K. Båda systemen har samma mängd minne och använder samma grafikkort, och båda processorerna använder åtta kärnor och totalt 16 trådar.

På båda testsystemen får vi möjlighet att experimentera med Battlefield 1 i 4K-upplösning. Det AMD ringar in med testet är att de två systemen är hack i häl på varandra, och att båda ligger stadigt strax över 60 bildrutor per sekund. Poängen med testet är att den matchande bildfrekvensen hos de två systemen indikerar att det är grafikkortet som är den begränsande faktorn, och därmed att AMD:s nya processor utan problem kan hänga med Intels motsvarighet i spelsammanhang.

Många frågetecken återstår

Värt att notera är att vi inte fick möjlighet att köra motsvarande test med lägre upplösningar, där grafikkortet inte behöver kämpa lika hårt och det istället blir processorn som får ta en större del av lasten. Sådana tester kommer tyvärr dröja tills vi får ett eget testexemplar vi kan piska i testlabbet.

De första Ryzen-processorerna ska hitta ut i butik någon gång under första kvartalet i år, men något exakt datum är ännu inte känt. Vi känner inte heller till någon prislapp i det här skedet, men med tanke på att Intels motsvarighet kostar en bit över 10 000 kronor har AMD på pappret rätt gott om spelrum för att erbjuda betydligt mer prestanda per krona.

Andra nyheter från CES 2017

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Marviken

Börjar närma sig Bulldozer nivåer av bullshit och i slutändan kommer det att göra mer skada än nytta för AMD.
Att testet görs i 4k mot en I7 6900k är ganska talande för vart priset kommer att hamna och Ryzen är totalt värdelös i spel.
AMD vet att CPU tester ska göras i 720p och att en CPU kan flaska en GPU i 4k är totalt ointressant.

Medlem
Arne Berg

Styrkretsen var en besvikelse 370 eller vad den heter känns om kaby lake ca
Inget Skylake-e kort eller info finns ju både den nedskalade för konsumenter och den intressanta som bara nu kommer till serversidan.
Eftersom ryzenkretsen inte är mer upphetsande än kaby lake vore det kul med mer info om ytterligare ryzenkretsar eller skylake-e

Medlem

AMD Ryzen kommer att vara tillräckligt för gaming, vilket tester väl visar, och åtminstone initialt får man mer prestanda för pengen än med Intels motsvarighet. Själv tänkte jag bygga ihop en kompilerings / utvecklings-dator, och vid den typen av arbete (mycket flertrådad, till skillnad från den mesta gamingen) är blir AMD Ryzen överlägsen.