AMD väntas på allvar ta upp kampen med Intel genom lanseringen av nya Zen-baserade AMD FX-processorer och nu sägs man satsa rakt av på 8-kärnigt kisel.

Med Zen kommer AMD introducera en ny CPU-arkitektur som till skillnad från dagens Bulldozer-baserade kretsar dedikerar fulla resurser för varje CPU-kärna. AMD har i flera år mottagit kritik för sina delade CPU-resurser där företagets 8-kärniga processorer anklagats för att använda sig av falsk marknadsföring.

Läs mer: Krönika: AMD behövs nu mer än någonsin

När AMD lanserar nya entusiastplattformen Summit Ridge i fjärde kvartalet 2016 är det dock ändring på detta. Med Zen-arkitekturen kommer varje kärna med sina egna beräkningsenheter och nu säger nya rykten att AMD satsar rakt av på 8-kärnigt kisel för sina FX-processorer. Ett grepp som kommer att spara AMD mycket utvecklingskostnader genom att använda ett och samma kisel för alla FX-processorer.AMD-Zen-Summit-Ridge-CPU

AMD FX med 6 eller 8 aktiva kärnor

Det betyder i praktiken att AMD endast tillverkar 8-kärniga kretsar för FX-serien och Summit Ridge-familjen. Med det sagt kommer man troligtvis även lansera 6-kärniga modeller med två av de fysiska kärnorna avstängda. Det är inte uteslutet att OEM-tillverkare även använder 4-kärniga modeller men det ska enligt Bitsandchips inte finnas några planer på dual- eller quad-core baserade processorkretsar i Summit Ridge-familjen för slutkonsumenter. Det är 8-kärniga kisel och som minst 6 aktiverade CPU-kärnor som ska gälla.

Med 6- och 8-kärniga FX-processorer kommer AMD att vara förhållandevis på par med Intels Haswell-E och Broadwell-E familj. Förvisso kommer Intel introducera marknadens första 10-kärniga konsumentprocessor inom kort men detta blir en extremt dyr CPU med en prislapp på runt 15 000 kronor med extremt smal målgrupp.

Mer Intel-lik CPU-arkitektur

AMD hävdar att man med Zen har ökat IPC-prestandan med 40 procent mot dagens AMD-arkitektur. Tillsammans med en mer Hyperthreading-lik flertrådsteknik samt effektiv 14-nanometerteknik och Intel-liknande optimeringar i arkitekturen hoppas många att Zen och AMD FX äntligen ska kunna konkurrera med Intel även i det övre prestandasegmentet.

Läs även: AMD Zen – Allt om AMD:s nya CPU-arkitektur

Summit Ridge kommer att använda sig av Socket AM4-plattformen liksom AMD:s A-serie av APU-kretsar. Dessa som lanseras inom familjen Bristol Bridge kommer att kombinera två- och fyrakärniga Zen-processorer med kraftfulla integrerade grafikdelar från AMD:s Radeon-familj. Alla AMD:s nya Zen-processorer stödjer DDR4 och först ut på marknaden ska AMD FX bli med lansering under fjärde kvartalet 2016.

AMD CPU i din nästa dator
Tror du att en AMD-CPU kan få en plats i ditt nästa datorbygge?

Lägsta pris på Prisjakt.nu

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MagnusPederDaniel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel
Gäst
Daniel

Blir absolut ett bygge med Zen och AMD nya GPU sen. Har en i7 6700 nu, och riktigt nöjd med denna men det ska bli grymt intressant att se om dom kan komma tillbaka på CPU marknade även om det bara blir något.

pedrosso
Medlem
pedrosso

samma här , kör med min fx-8350 ännu så, och vore roligt att få byta upp sej och se hur bra zen är mot fx-8350

Magnus
Medlem
Magnus

Anton: Kommer verkligen DUAL Channel DDR4 räcka för att mata alla 8 kärnorna ? Visserligen är det väl svårt att hitta applikationer som utnyttjar alla 8 kärnor fullt ut (Finns massor av spel som endast utnyttjar en eller högst 1½ kärna). Man kanske endast nyttjar QUAD vid videoredigering eller liknande (fast videoredigering har väl gått över på GPU ganska mycket idag) ?