AMD:s efterföljare på deras framgångsrika Brazos-plattform ska ha stött på problem och därför ersatts av en helt ny plattform de kallar för Brazos 2.0. Som namnet antyder är det inga stora prestandaförbättringar att tala om, utan det är styrkretsen som fått sig ett ansiktslyft.

AMD ska ha stött på allvarliga problem med sin nya Deccan-plattform som innehåller de nya APU:erna Krishna och Wichita. Nytt i dessa var bland annat upp till fyra Bobcat-kärnor, bättre grafik och inbyggd sydbrygga – som skulle byggas på TSMC:s 28nm. Vad som kan ha hänt är egentligen oklart, men med tanke på att AMD för första gången skulle bygga in CPU, GPU, nordbrygga och sydbrygga på samma kisel är det inte otroligt att någonting inträffat med deras design.

Som ersättare till Deccan kommer någonting av en besvikelse – Brazos 2.0. Brazos 2.0 ska introduceras tillsammans med två nya APU:er som i själva verket ser ut att vara exakt det som finns på marknaden idag med något högre klockfrekvenser.


Om uppgifterna stämmer blir det inga 28nm APU:er från AMD först tidigast sent 2012.

E1-1200 kommer med två kärnor på 1,4 GHz, 1 MB L2 cache-minne och Radeon HD 7310-grafik med 80 Radeon-kärnor på 500 MHz – i princip E-350 med 200 MHz lägre klockad processor. E2-1800 får två kärnor på 1,7 GHz, 1 MB L2 cache-minne tillsammans med Radeon HD 7340-grafik med klockfrekvensen 523 MHz som kan gå upp till 680 MHz i turbo. Båda APU:erna får ett TDP-värde på 18W och kommer tillverkas på TSMC:s nu väl beprövade 40nm-teknik.

Nyheten i Brazos 2.0 är istället sydbryggan ”Hudson D3L” A68M. Den får stöd för två SATA 6.0 Gb/s och två USB 3.0, till skillnad från dagens A50M som har stöd för sex SATA 6.0 Gb/s och inga USB 3.0. Anledningen för att man kapat ned antalet SATA-portar man stödjer är för att få ned strömförbrukningen i bärbara datorer som Brazos 2.0 riktar sig mot. Brazos 2.0 ska enligt uppgifterna lanseras i mitten på februari.

Enligt andra uppgifter så de här nyheterna vara både både bra och dåliga. Det dåliga är självklart att AMD fortsätter använda samma produkt under större delen av 2012 som 2011, någonting som inte ser bra ut med hårdnande konkurrens från både Intel och ARM. Men AMD ska istället lansera Deccans planerade uppföljare Samara. AMD går från en kisse till en annan då Samara ska innehålla en uppfräschad Bobcat-kärna vid namn Jaguar.

amd.hq

Det har hänt mycket hos AMD senaste tiden, de har fått en ny vd och flera högt anställda har antingen valt att lämna företaget eller tvingats gå. Det ser inte heller ut som att vi kan lita på tidigare produktkartor från AMD då företaget ännu en gång går igenom omstrukturering. Deras uppföljare på Llano ska släppas tidigare än vi först trott och både Bulldozer och Brazos först planerade uppföljare har alltså skrotats om uppgifterna stämmer. Förhoppningsvis kommer vi att få klarhet i vad som pågår hos AMD i februari när deras Analyst Day ska hållas. Det enda vi kan säga med säkerhet är att Intel och marknaden inte har för avsikt att vänta på AMD.

Källa: XbitLabs

Relaterade nyheter:

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Swedish BerserkJacob HugossonthisTempelshaglord Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Uppenbart försök att mjölka ut marknaden ytterligare. Dem måste sälja ganska bra fortfarande då.

Ändå lite lustigt om AMDs snålapuer hade varit 28nm och sedan Bulldozer ”FX” generation 1,2,3 alla är i 32nm. /s

Tempel
Medlem
Tempel

Tja, det är ju lögn i helvete att få tag på Asus E45M1-I Deluxe trots att det är snart 3 månader som Asus presenterade det moderkortet.

this
Medlem
this

Finns en artikel på SemiAccurate om detta.
http://semiaccurate.com/2011/11/15/exclusive-amd-kills-wichita-and-krishna/

Enligt dem så ska det bero på att GF är försenade med sin 28nm nod och att det därför inte är någon idé att lansera ersättarna till Brazos eftersom att Bobcat 3.0 då kommer för tätt inpå, känns mer logiskt faktiskt, kanske har man inte ens en 28nm licens med TSMC ?

Svensken
Medlem
Svensken

Lite tråkigt som sagt. När kommer Intel med sina 32nm Atoms?