AMD har släppte igår sin kvartalsrapport som visade sämre siffror än förra kvartalet, men de går fortfarande med minst. Däremot ser det ut som att man nåt en vändpunkt tack vare deras APU:er Llano och Brazos. Llano lyckades skeppas i kvantiteter av en miljon, medan Brazos nådde nästan sex miljoner. Förutom detta avslöjar AMD:s Thomas Seifert att man arbetar på Trinity; uppföljaren till Llano med låg strömförbrukning, och jakten på ny VD fortsätter.

Överlag ser det sämre ut för AMD än det förra kvartalet, detta är delvis för att man tappat på desktop och servermarknaden, samt att det andra kvartalet i år bara hade 13 veckor, till skillnad från 14 förra kvartalet. Grafikdivisionen tappade 11% från förra kvartalet och det ska bero på ett lägre antal sålda enheter enligt AMD.

Period Q2 2010 Q1 2011 Q2 2011
Intäkter $1 650 milj. $1 610 milj. $1 570 milj.
Rörelseintäkter $125 milj. $54 milj. $105 milj.
Nettovinst -$43 milj $510 milj $61 milj.

Trots detta rätt dåliga kvartal för AMD ser det ut som att företaget börjar vända. Man tappar på marknaden för den traditionella processorn, och även grafikkort. Detta beror onekligen på tuff konkurrens men även deras Fusion APU:er som AMD själva säger har gjort succé. Man lyckades skeppa en miljon Llano APU:er (A-serien) trots lanseringen mycket nära slutet på kvartalet, och nästan sex miljoner Brazos APU:er (E och C-serien).

AMD passade på att berätta hur det går med sin jakt på ny VD – och det finns inget nytt att berätta. Man avslöjade bara att företaget inte har en tidsplan eller ett schema att följa på den fronten utan tänker låta det ta den tid det tar för att hitta en lämplig kandidat.

Man förväntar sig att andelarna för Llano kommer att växa snabbare än Brazos under samma tidsram, och ser ljust på nästa kvartal. När det kommer till designsvinster på bärbara med AMD:s APU:er ska ligga på över 300 och 11 av de 12 största OEM-tillverkare skeppar APU-baserade designer. Vi gissar på att den sista är Apple. Det här har gjort att AMD slagit personligt rekord med antalet skeppade processorer under andra kvartalet. Man berättade även något intressant om Trinity, uppföljaren på Llano och A-serien.

”We publically demonstrated Trinity, our mainstream notebook APU for 2012. Which we believe will further extend our graphics and media processing leadership. We plan to introduces a version of Trinity that will consume less then half the power of todays lowest power 35W Llano APU, bringing performance computing to the ultrathin notebooks.

Från när man visade upp Trinity under Juni månad.

Vi rör oss sakta men säkert mot ett mer mobilt sätt att leva på med våra datorer, smartphones, surfplattor och ultratunna bärbara datorer. Med Trinity ska man introducera minst en modell med ett TDP-värde på mindre än hälften av 35W som idag är den minst strömslukande av AMD:s Llano APU:er för bärbara. Det här betyder att vi borde få se Trinity under 18W som deras Zacate-APU skeppas med idag. Med tanke på att Intel satsar på 17W för sina Ultrabooks är det inte helt osannolikt att det blir målet för AMD med deras strömsnåla Trinity-variant.

Man diskuterade även surfplattor, och försäkrade att man accellererat sin produktplan där för att erbjuda strömsnålare APU:er för den marknaden framöver. Vi kan klart säga att AMD börjar nestla sig in på den bärbara marknaden på allvar, en marknad AMD aldrig varit speciellt attraktiva i innan deras Fusion APU:er lanserades. Vi kommer få se nästa kvartalsrapport hur pass bra Llano gjort ifrån sig och om den kommer sälja bättre än. Brazos som lanserades med samma utsikter sålde tre miljoner exemplar under sitta andra kvartal på marknaden och det här väntar sig AMD att Llano kommer överträffa.

Trots att det för omväxlings skull ser bra ut för AMD på den mobila marknaden kan vi inte säga detsamma om de andra segmenten där Athlon II och Phenom II fortfarande inte fått sin uppföljare, Bulldozer i FX-serien. Bulldozer väntas släppas inom två månader från nu.

Relaterade nyheter:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Swedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Bra nyheter ändå tycker jag. Grattis AMD! Skönt att de börjat vända på skutan nu. Känns lite stabilare nu när de går med vinst även om det inte är en enorm vinst. Trinity är en produkt jag ser fram emot under 2012. Känns riktigt spännande!