Ouya är en av de största framgångssagorna på Kickstarter.com och har nu efter 29 dagars aktivitet slagit igen butiken och fortsatt sitt arbete med att föra den Android-baserade spelkonsolen till marknaden. Ouya drog in totalt motsvarande 57,4 miljoner kronor och siktar på lansering i mars 2013.

Ouya satte som mål att nå 950 000 dollar i kapital under sina 29 dagar på Kickstarter. Det målet krossades på några timmar och en månad senare hade företaget nästan tiodubblat sitt ursprungsmål med totalt 8,59 miljoner dollar. Bakom finansiärernas omättade intresse finns en liten stationär spelkonsol byggd kring Nvidias Tegra 3-processor och med Googles Android 4.0 operativsystem. Storleksmässigt ska Ouya likna en rubikskub och även om hårdvaran inte är kraftfullare än vad vi hittar i dagens surfplattor och smartphones är det enhetens funktionalitet och öppna källkod som lockar.

image-145099-full

Ouya specifikationer:

  • Tegra 3 fyrkärnig processor
  • 1 gigabyte ramminne
  • 8 gigabyte integrerat lagringsminne
  • HDMI anslutning till TV, stödjer upp till 1080p HD 
  • WiFi 802.11 b/g/n 
  • Bluetooth LE 4.0 
  • USB 2.0 (1 st.)
  • Trådlös handkontroll med standardkontroller (två analoga styrpinnar, d-pad, åtta actionknappar och en systemknapp) samt en touchknapp
  • Android 4.0
  • Ethernet

Ouya är i korta ordalag en spelkonsol baserad på Android, men genom att utvecklarna även gjort klart att konsolen ska byggas på öppen källkod blir möjligheterna för utvecklare och flinka användare närmast oändliga.

image-145100-full

ouya2

Ouya har sedan tillkännagivandet av sitt projekt på Kickstarter.com håvat in det ena stora samarbetet efter det andra. Förutom att företaget publicerat fler bilder på sin kommande konsol har man även visat konceptbilder på en handkontroll och berättat att bland annat Final Fantasy III kommer att portas till konsolen inför dess lansering. Men även andra stora speltitlar är på gång och flera utvecklare har visat stort intresse för konsolen.

Senast i raden av samarbeten är ett efterlängtat partnerskap med XBMC som nu bekräftat att man kommer utveckla en skräddarsydd version av sin populära mediaspelare för Ouya. Knappast överraskande med tanke på den nyligen lanserade alpha-versionen för Google Android. Men något som öppnar upp nya möjligheter för minikonsolen Ouya som väntas lanseras i mars 2013 med en prislapp på motsvarande 900 – 1 000 kronor.


Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Christoffer HolmgrenSwedish BerserkvarazirTripptrapptrullTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Hoppas bara de satsar lite mer på handkontrollen. Den där ser bra billig och plastig ut…
Man borde ju dock kunna köra med sina vanliga PS3-kontroller också.

Tempel
Medlem
Tempel

Konsoll har aldrig varit min grej men det här verkar vara en smidig pryl. Däremot är jag inte så förtjust i Tegra 3 som ju visat sig inte alls vara så bra som det lät en gång i tiden. Man får se vad den hamnar på i pris.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Av det som beskrivs i artikeln får jag mer tankarna till en vanlig mediaspelare, Som boxee-box typ, med viss prestanda för att spela spel. Hoppas den kommer med en vettig webbläsare, eller att skapar en. Ett av ryktena kring en ny xbox är väl också en mindre kraftfull konsol med ett lägre pris?

varazir
Gäst
varazir

[quote name=”Tripptrapptrull”]Av det som beskrivs i artikeln får jag mer tankarna till en vanlig mediaspelare, Som boxee-box typ, med viss prestanda för att spela spel. Hoppas den kommer med en vettig webbläsare, eller att skapar en. Ett av ryktena kring en ny xbox är väl också en mindre kraftfull konsol med ett lägre pris?[/quote]

Chrome finns till Android 4 och uppåt.

Hoppas de bara kör så standard android som möjligt så de kan uppdatera till nyare versioner av android snabbare.

Svensken
Medlem
Svensken

Ser väldigt bra ut. Känns som detta kan bli en bra spelkonsol och mediaspelare.

Som varazir säger borde Chrome webbläsaren fungera eftersom den kör på Android 4.0.

Hur blir det med tillgång till Google Play någon som vet något om det?

Christoffer Holmgren
Medlem
Christoffer Holmgren

[quote name=”varazir”][quote name=”Tripptrapptrull”]Av det som beskrivs i artikeln får jag mer tankarna till en vanlig mediaspelare, Som boxee-box typ, med viss prestanda för att spela spel. Hoppas den kommer med en vettig webbläsare, eller att skapar en. Ett av ryktena kring en ny xbox är väl också en mindre kraftfull konsol med ett lägre pris?[/quote] Chrome finns till Android 4 och uppåt. Hoppas de bara kör så standard android som möjligt så de kan uppdatera till nyare versioner av android snabbare.[/quote]Eftersom den inte har någon telefon del så är det inte en till part som ska godkänna mjukvaran innan den… Läs hela »