Iphone 5 är nu officiellt tillkännagiven och till skillnad mot fjolårets lansering av Iphone 4S har det visat sig att de flesta rykten som cirkulerat varit betydligt mer pricksäkra denna gång. Iphone 5 kommer med en större skärm, uppdaterad industridesign, tunnare och lättare än någonsin samt ny kraftfull processor.

Apple har växt till en en gigant på företagsmarknaden och med rekordhögt börsvärde och ett bredare nätverk av partners börjar det tidigare så tajta ekipaget knaka i fogarna när det gäller hemlighetsmakeriet kring nya produkter. När Apple under onsdagskvällen lanserade sin nya generations Iphone var de flesta nyheterna redan avslöjade i förhand och bland annat råkade företaget tidigare under dagen bekräfta namnet – Iphone 5.

IMG_2627NordicHardware är på plats i San Francisco vid Apples lansering av Iphone 5.

Tunnare och lättare än någonsin

Iphone 5 kommer som väntat med en ny industridesign där man valt att bland aluminium och glas för att skapa sin tunnaste och lättaste Iphone hittills – trots en större skärm än någonsin tidigare. Telefonen mäter endast 7,6 millimeter i profil och väger 112 gram – 18 procent tunnare och 20 procent lättare än Iphone 4S.

4 tums skärm med 16:9 bildformat

Skärmen mäter som väntat 4 tum i diagonalen, rejält mycket större än dagens Iphone om än inte i samma klass som premiumtelefonerna på Android och Windows Phone-marknaden. Upplösningen på 640 x 1 136 pixlar ger ett bredbildsförhållande och en pixeldensitet på 326 pixlar per tum, exakt samma pixeldensitet som på Iphone 4S men med en högre upplösning och mer avlång bild. Något som gör att appar ej optimerade för telefonen kan få svarta sorgkanter på kortsidorna. Skärmen ska även ge 44 procents bättre färgmättnad än skärmen i Iphone 4S.

Apple_saturation

Apple A6 med Cortex-A15 ger fördubblad CPU- och GPU-prestanda

Mest överraskande var trots allt telefonens systemprocessor som är den första på marknaden att baseras på ARM:s nya Cortex-A15-arkitektur Apples egna ARM-arkitektur och får namnet Apple A6. Processorkretsen har troligtvis dubbla CPU-kärnor och en snabbare grafikdel som ska ge 2 gånger så hög prestanda både i CPU och GPU-applikationer jämfört med Apple A5 i Iphone 4S. Detta trots att kretsen är 22 procent mindre än sin föregångare.

Apple_A6_1

Inget stöd för svenska 4G-nät

Apple har som väntat även bakat in ett 4G/LTE-modem i sin nya Iphone och precis som nya Ipad finns här kapacitet att nå rejält högre hastigheter över mobila bredband. Tyvärr är det också som Ipad begränsat till vissa frekvensband varpå vi får nöja oss med HSDPA+ hastigheter på upp till 42 megabit per sekund i de svenska telenäten.

Apple_Sverige

Iphone 5 får bättre batteritid än Iphone 4S

Den kraftfulla systemprocessorn Apple A6 är med ny tillverkningsteknik riktigt energisnål och trots en större skärm lovar Apple längre batteritid med sin nya Iphone. Upp till 8 timmar vid samtal över 3G eller 4G samt surfning, eller upp till 10 timmar vid surfning över WiFi.

Kamera på 8 megapixel och bättre ljudkvalitet

Precis som Nokia och andra mobiltillverkare satsar Apple hårt på våra mobilkameror. Iphone 5 får en ny bildprocessor som tillsammans med ny optik och brusfilter ska ge 40 procent snabbare fotografering samt bättre bildkvalitét vid dåliga ljusförhållande. Telefonen stödjer även Panorama-läge där man kan skapa breda panoramafoto på upp till totalt 28 megapixel, en imponerande upplösning jämfört med konkurrerande panoramatekniker.

Apple_Camera

Även chatkameran som Apple kallar facetime är uppdaterad och stödjer 720p-upplösning samt har en bakbelyst sensor och ansiktsigenkänning.

Apple lovar även bättre ljudkvalitet än tidigare med tre mikrofoner, och optimeringar i själva implementeringen av högtalaren. Telefonhögtalaren kommer med stöd för wideband audio som lovar bättre samtalskvalité och paras med en samtalshögtalare med integrerad brusreducering.

Ny dockningskontakt – Lightning

Apple introducerade även en ny dockningskontakt som med namnet Lightning är betydligt mindre och smidigare än den tidigare 30-pins kontakten. Kontakten är 80 procent mindre än den man hittar i Iphone 4S och ska även ge bättre hållbarhet. Apple har utvecklat en adapter för att kunna använda äldre tillbehör med den nya telefonen.

Apple_Naked

Specifikationer Iphone 5 Iphone 4S Iphone 4
Mått (H x B x D)  ? x 58,66 x 7,6 mm 115,2 x 58,66 x 9,3 mm 115,2 x 58,66 x 9,3 mm
Vikt 112 gram 140 gram 137 gram
Skärmpanel   LED, IPS LED, IPS
Storlek och upplösning 4,0″, 640 x 1 136, 326 PPI 3,5″, 640 x 960, 326 PPI 3,5″, 640 x 960, 326 PPI
Systemprocessor Apple A6
2 x Apple ARM-kärnor
Apple A5
2 x Cortex-A9-kärnor
Apple A4
1 x Cortex-A8
CPU-frekvens ? 1 GHz 1 GHz
GPU ? PowerVR SGX543MP2 PowerVR SGX535
RAM ? 512 MB 512 MB
Lagringsminne 16, 32, 64 GB beroende på modell 16, 32, 64 GB beroende på modell 8, 16 GB beroende på modell
Batteritid Standby: 225 timmar
Tal: 8 timmar (3G)
Musik: 40 timmar
Video: 10 timmar
Internet: 8/10 timmar (LTE/Wifi)
Standby: 200 timmar
Tal: 8/14 timmar (3G/GSM)
Musik: 40 timmar
Video: 10 timmar
Internet: 6/9 timmar (4G/WLAN)
Standby: 300 timmar
Tal: 7/14 timmar (3G/GSM)
Musik: 40 timmar
Video: 10 timmar
Internet: 6/10 timmar (3G/WLAN)
Trådlös kommunikation GSM/CDMA/GPRS/EDGE UMTS/HSUPDA/HSDPA+/LTE
Wifi 802.11 b/g/n
Bluetooth 4.0
GSM/CDMA/GPRS/EDGE
UMTS/HSUPA/HSDPA+ ”4G”
Wifi 802.11 b/g/n
Bluetooth 4.0
GSM/GPRS/EDGE UMTS/HSUPA/HSDPA+ ”4G”
Wifi 802.11 b/g/n
Bluetooth 2.1+EDR
Kamera Baksida: 8-megapixel med autofokus
Framsida: 1-megapixel 720p
Baksida: 8-megapixel med autofokus
Framsida: 0,3-megapixel
Baksida: 5-megapixel med autofokus
Framsida: 0,3-megapixel
Sensorer Accelerometer
Digital kompass
Närhetssensor för automatiska avstängning
Gyroskopsensor
Accelerometer
Digital kompass
Närhetssensor för automatisk avstängning
Gyroskopsensor
Accelerometer
Digital Kompass
Närhetssensor för automatisk avstängning
Gyroskopsensor
Operativsystem Ios 6 Ios 5 Ios 5
Färger Svart/Vit Svart/Vit Svart/Vit

Ios6 med passbook och förbättrad Siri-funktionalitet

Apple lanserar Iphone 5 med en färsk version av operativsystemet Ios. Bland nyheterna hittar vi en uppdaterad kartapplikation med bland annat med stöd för navigering och 3D-vy. Tjänsten ska ta upp kampen med Google Maps som försvinner från Ios med lanseringen av Ios 6. Vilket också Safari får även stöd för iCloud Tabs vilket låter användare dela flikar mellan sin stationära dator och telefon – något vi bland annat sett i Google Chrome under längre tid.

ios6

Passbook är en elektronisk plånbok där man kan spara och använda flygbiljetter, biobiljetter, rabattkuponer eller exempelvis olika medlemskort i butiker. Passbook känner av när man närmar sig en butik eller tjänst som finns i Passbook och dyker upp som en notifiering i telefonen, detta fungerar även med tidsinställning.

Röststyrningstjänsten Siri ska också vara smartare och ge bättre resultat på sökningar efter filmer och sport samt mer subjektiva frågor som vilken sushi-restaurang som har plats för visst antal personer vid ett visst klockslag. Tyvärr känns det som att dessa tjänster kommer begränsas beroende på lokala tjänster samt det faktum att Siri fortfarande inte stödjer Svenska.

Ios6 kommer att göras tillgängligt för Iphone 4S, 4, 3GS samt nya Ipad och Ipad 2 den 19 september – i en gratis nerladdning.

Iphone 5 kommer till Sverige den 28 september 

Iphone_5_launch

Apple meddelade att man kommer att börja sälja sin nya Iphone i Sverige en vecka senare än i USA och Storbritannien där lanseringen sker den 21 september. På svenska marknaden ska Iphone 5 finnas i butik den 28 september och priserna kommer troligtvis landa på de nivåer Iphone 4S legat på tidigare, medan Iphone 4S sjunker i pris efter lanseringen. Iphone 4 går att få gratis med abonnemang från en teleleverantör medan Iphone 3GS försvinner från marknaden.

Källa: Apple, Engadget, TheVerge


Annons

21
Leave a Reply

Please Login to comment
21 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
McKinleyMarquzzNewtonAnton Karmehedfackamato Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Jag ser fram emot den där kinesstämningen, jag kan må bra av en dos humor.

Medlem
WIRN

Det enda som imponerade mig denna gång var vikten på 112g (tänker tex på Lumnia som väger 185 gram).

Tror dagarna när man dregglade av ha-begär så fort apple släppte något är över….

Tror dock det är helt rätt väg att gå att inte hoppa på trenden med att göra så stora lurar. Det blir iaf något som känns lite unikt (ett tag kanske…)

Peter
Medlem
Peter

Tycker man kunde offrat den smalare profilen på ännu bättre batteritid. Men det verkar ju inte så många tillverkare satsa på. Motorolas Razr är dock ett undantag om jag minns rätt.

jasse
Medlem
jasse

Inget som direkt imponerar mig förutom kanske då A6 processron, :-* ska bli intressant att se hur den presterar.
Äger redan en iPhone och aldrig mer lägga ner pengar på en till, tror mer på HTC och Samsung.

Mordin Solus
Gäst
Mordin Solus

Ska bli intressant att se vad Cortex A15 kan prestera! Men annars var ju detta inte särskilt upphetsande.
Apple har ju tidigare drivit på utveckling på telefoner ganska bra och de övriga tillverkarna har fått sträcka på sig för att följa med. Nu känns det nästan tvärt om där Apple inte presenterar något nytt utan snarare anpassar sin telefon så att den blir mer lik det som redan finns på marknaden.

this
Medlem
this

Jag säger precis som de andra, A15 processorn blir imponerande att se. Lär bli ett fartmonster, om nu batteritiden är bättre än 4S så verkar ju inte A15 vara så strömkrävande som man hade befarat. Ska bli intressant att se tester iaf.

McKinley
Medlem
McKinley

Specifikationen var föga upphetsande då vi i dagsläget har vant oss vid duo processorer. Bakom hörnet lurar Snapdragon S4 Pro med sin processor med fyra kärnor och samma A15 arkitektur som är något i hästlängder, om man skall tro det man har sett.
Grafikmässigt vinner Adreno 320 över allting annat som släpps det här året.
Tyvärr känns det som Apple i framtiden kommer att få svårt att sälja med samma wow-faktor som man en gång i tiden kunde göra.
Detta är för mig mer ”äh, inget märkvärdigt med detta men skitet kommer att sälja som smör ändå”

aj
Gäst
aj

OJ, vilken spännande design. Känns nytt och fräscht. Måste bara ha! Dessutom så får man låna låtarna på Itunes så länge man vill, efter att man köpt dom. Varför äga, när man kan köplåna av Apple?
Jag bara måste bli en av er, en av innegänget. Igänget.

muppen31
Gäst
muppen31

[quote name=”McKinley”]Specifikationen var föga upphetsande då vi i dagsläget har vant oss vid duo processorer. Bakom hörnet lurar Snapdragon S4 Pro med sin processor med fyra kärnor och samma A15 arkitektur som är något i hästlängder, om man skall tro det man har sett.Grafikmässigt vinner Adreno 320 över allting annat som släpps det här året.Tyvärr känns det som Apple i framtiden kommer att få svårt att sälja med samma wow-faktor som man en gång i tiden kunde göra.Detta är för mig mer ”äh, inget märkvärdigt med detta men skitet kommer att sälja som smör ändå”[/quote] snapdragon s4 använder ju Qualcomm’s… Läs hela »

Simon G
Gäst
Simon G

Det måste vara Samsung som producerar A6:orna åt Apple. Finns det ens något annat företag som börjat massproduktion på processorer baserade på Cortex-A15?

Jesper Lekland
Medlem
Jesper Lekland

Jag är jäkligt nyfiken på hur ni vet att det är A15-arkitektur på kärnorna? Det är nämligen ingen annan stor tekniksida som har publicerat samma nyheterna. De flesta har frågetecken på både klockfrekvens samt arkitektur för både CPU och GPU…

Bobby8
Gäst
Bobby8

Anandtech gick ut med att det är Cortex A15 baserat på inside info bla.

Adreno 320 är förövrigt inte speciellt mycket snabbare än SGX543MP4 (sannolikt GPUn i iPhone 5)

McKinley
Medlem
McKinley

Anton, du vet väl att Xiaomi MI-2 har Snapdragon S4 quad core och släpps nu i oktober.
Det skrivs alldeles för lite om dessa okända märken här på NH.
En annan lur som också kommer med samma processor är Oppo Find 5 som dessutom har Full HD!! och pixeltäthet på 441 pixlar per tum.

fackamato
Medlem

[quote name=”McKinley”]Anton, du vet väl att Xiaomi MI-2 har Snapdragon S4 quad core och släpps nu i oktober.
Det skrivs alldeles för lite om dessa okända märken här på NH.
En annan lur som också kommer med samma processor är Oppo Find 5 som dessutom har Full HD!! och pixeltäthet på 441 pixlar per tum.[/quote]

Man man kopa dessa i Europa eller ar det bara eBay som galler?

Newton
Medlem
Newton

Kul, men det blir ingen Iphone 5 för mig.

Om den skulle se ut såhär, skulle jag köpt den:

comment image

Jag väntar istället på Samsung Galaxy S4

Marquzz
Medlem
Marquzz

Gäsp…

McKinley
Medlem
McKinley