Apple har nu precis som väntat lanserat nästa generations MacBook Air och den supertunna datorn har höjt ribban ytterligare när den nu dyker upp i en något kantigare kostym i två olika storlekar. Det mest iögonfallande är utan tvivel den nya modellens aluminium unibody konstruktion som knappast ungår någon.

Nu har inte bara själva datorchassit tillverkats ur ett solit aluminiumblock, även skärmhöljet har fått samma unibody design. Resultatet är en i vår synpunkt ett sällsynt sobert och stilrent intryck, samt en extremt slimmad design. MacBook Air lanseras alltså i två modeller, 13,3-tum samt 11,6-tum och måtten lyder 32,5 x 22,7 x 1,7–0,3 cm resp. 29,95 x 19,2 x 1,7–0,3 cm (BxDxH). MacBook Air har alltså en profil på som mest 1,7cm medan den i framkant mäter endast 0,3cm i profil.

air

Förutom dess tunna profil är det ytterligare en komponent som står ut från konkurrensen på marknaden, bildskärmen. Apple har precis som i sin iPhone 4 valt ut högupplösta bildpaneler vilket i MacBook Air 13 betyder en upplösning på 1 440 x 900 pixlar samt 1 366 x 768 för lillebror MacBook Air 11. Detta är något speciellt undertecknad efterfrågat för mindre bärbara datorer.

air3

Prestandakomponenterna är inte fullt lika imponerande med Intels dubbelkärniga Core 2 Duo-processorer (1,86 GHz resp. 1,40 GHz) flankerade av en dedikerad grafikkrets i form av NVIDIA GeForce 320M. Noterbart är också att Apple valt SSD-lagring för att få maximalt utrymme i de tunna skalen och genom att fästa Flashminneskretsarna direkt i moderkortet sparar man extra plats. Lagringskapaciteten ligger på mellan 64GB upp till 256GB för den kraftfullaste 13,3-tums modellen.

design_power1_20101020

Apple har utrustat sin nya MacBook Air-serie med stöd för trådlöst 802.11n nätverk och Bluetooth 2.1. Men förutom två USB-portar och en mini-DisplayPort-utgång hittar vi inte fler kontakter. Apple har till och med slopat Ethernet-porten för trådat nätverk, vilket nog inte är ett större problem för de flesta.

Genom sina utrymmessparande tekniker har Apple haft möjlighet att fullkomligen fylla datorerna med battericeller. Något som ger MacBook Air 13,3 en batteritid på 7 timmar medan lillebror får nöja sig med 5 timmar. I standby-läge räcker batterierna till hela 30 dagar.

I sedvanlig ordning är det prissättningen som eventuellt kan bli ett problem. MacBook Air 11,6-tum börjar på 9 495 kronor med 64GB lagring och 2GB internminne. Medan storebror MacBook Air 13,3-tum får en prislapp på 12 495 kronor inklusive moms med 128GB lagrings och samma 2GB internminne. Ökar man lagringskapaciteten till det dubbla stiger priserna med 2 000 resp. 3 000 kronor. Apples nya MacBook Air går att köpa idag och leverans ska ta 1-2 arbetsdagar.

air2

air4

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Martin LAnton KarmehedAndreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Tyckte nog gott de kunde försökt få in en Core i3. Core 2 är fyra år gammal nu och U9200 faktiskt rätt slö när allt kommer omkring, men det är ju inte prestandan man köper den för, bara tråkigt att man inte kan få välja något bättre när man ändå slänger så mycket pengar på den.

Andreas G
Medlem

[quote name=”Anton Karmehed”]jag håller helt med om CPU-prestandan. Problemet är väl att det blir lite väl svettigt med en Core i3 CPU om man sen ska få in en NVIDIA GPU också på ett bra sätt. Svettigt både i pris och strömförbrukning. Men utan tvekan hade det varit pricken över i med en lite kraftfullare CPU. I övrigt måste jag säga att jag närmast är förälskad.. Jag har alltid gillat Apples design och när man nu visar framförhållning med högupplösta bildpaneler och fortsätter med relativt bra batteritid (sett till storleken) så kittlar det ordentligt i köpnerven. Priserna är ju fortfarande… Läs hela »

Medlem
WIRN

Som vanligt blir jag lika impad av hur mycket Apple lyckas skapa ett köp-behov hos mig. Varför är Apple såååå mycket bättre än alla andra på design?

Martin L
Medlem

Mycket trevligt nytillskott, nu blev det plötsligt lite jobbigt att välja mellan en air och en iPad när version 2 kommer. Nåja, det får nog bli en iPad oavsett hur snitsig den här datorn är 🙂 Anledningen till att apple kör med C2D är för att få någon form av grafikprestanda också, misstänker att de kommer att dra rätt stora växlar på OpenCL och att avlasta CPU’n när Lion kommer. Vill man ha lite bättre prestanda finns ju alltid 13″ varianten som på intet sätt är dålig – men lika superportabel är den såklart inte. Angående priserna tycker jag att… Läs hela »