Apple har en rejäl arsenal av värdefulla patent att fajtas med på den mobila marknaden och som de flesta märkt är man inte rädd för att nyttja dem. Men företaget har nu nekats ett nyckelpatent som man ansökte om redan i januari 2007. Apple ville redan då, med introduktionen av första generationens iPhone sätta patent på termen Multi-touch, något man nu nekas.

Multi-touch – pekteknik med flera punkter – är idag inte bara en vida använd teknik på produkter med pekvänliga skärmar där inte minst smartphones och surfplattor bygger hela sin funktion kring detta. Tekniken har även blivit ett väl inrotat begrepp på den mobila marknaden och ett patent på själva termen ”multi-touch” skulle givetvis skulle få stora konsekvenser oavsett vilket företag som tog patentet.

ipadtouchMen just multi-touch termens kraftiga spridning ligger bakom det nekande som nu Apple tilldelats av Trademark Trial and Appeal Board vid amerikanska patent och varumärkeskontoret (USPTO). Apple har redan tidigare nekats varumärkespatentet men nu har alltså även överklagandet till USPTO slagits ned.

”Således, av det ovan anförda finner vi att ”multi-touch” inte bara identifierar tekniken, men också beskriver hur en användare av varorna använder enheten. Utifrån de bevis som diskuterats ovan, liksom annan bevisning i posten, håller vi med den undersökande advokaten att Multi-Touch verkligen är högst beskrivande för en funktion av de identifierade varor. Vi betraktar nu om sökanden har lämnat tillräckliga bevis för att fastställa förvärvad särskiljningsförmåga av denna mycket beskrivande term.” skriver man bland annat i dokumentet från USPTO.

I dokumentet nämns en uppsjö av olika produkter och tillverkare som använder sig av både tekniken multi-touch och den beskrivande termen. Bland annat Googles första Nexus-telefon – HTC Nexus One – samt bärbara datorer från Fujitsu. Där man tydligt visar att termen multi-touch även används flitigt som en brett beskrivande term i media.

Slutsatsen styrelsen i USPTO drog var at Apple inte uppfyllde de krav som krävdes för att patentera varumärket som bygger på teknik som faktiskt testades redan i början på 80-talet.

Källa: MacRumours

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Swedish BerserkphudenBoomhauerSebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sebbe
Medlem
Sebbe

Ha ha, ta patent på att sätta flera fingrar på telefonen i princip och kalla det multi touch … Man undrar vart gränsen för galenskap går egentligen.

Ok, tekniken för att identifiera fingrarna men att ”äga” i den form att man får använda flera fingrar går lite för långt.

Ungefär lika dumt som att ta patent på en nyans.

Boomhauer
Medlem
Boomhauer

Apple ska inte ha några fler patent. De visar ju bara gång på gång att de inte kan hantera det.

Medlem
Marre

Går bra för Apple nu…. LOL

Per SJöberg
Medlem
Per SJöberg

Gillar verkligen inte Apple men ur patentsynpunkt så gör det mycket rätt. De försöker att skydda så mycket som möjligt även om det ur en lekmans perspektiv kan anses vara barnsligt 🙂

Observera även att detta enbart gäller för [b]varumärket[/b] ”Multi Touch” och inte eventuell underliggande teknik. I sverige benämner vi det som varumärkesskydd och inte patent.

Svensken
Medlem
Svensken

Ja jisses säger jag bara. Bra att det nekades.