Apple släppte igår sitt nya operativsystem iOS 5 för deras iPhone, iPad och iPod-enheter och är precis som namnet antyder den femte fullversionen av iOS. Bland nyheterna finns Notification Center, bättre och mer lättanvänliga kamera funktioner och gör det möjligt att få sina i-enheter till vad som kallas för en PC-fri användarupplevelse.

Apples nya operativsystem iOS 5, kommer enligt Apple med över 200 nyheter som ska göra deras iPhone, iPad och iPod bättre. Operativsystemet är detsamma som tidigare sett till utseendet, så förändringarna ligger i de nya funktioner det skeppas med.

Bland nyheterna hittar vi Notification Center samlar SMS/MMS, missade samtal med mer i en gemensam meny. Företagets iMessage eliminerar i princip behovet av att skriva SMS, då man kan göra det mellan iOS-enheter genom 3G eller ett trådlöst nätverk. Det är en funktion som vi tror att teleoperatörerna knappast är överlyckliga att se.

Reminder är en påminnelsefunktion för den glömske som kan visa meddelanden beroende på din nuvarande position. När du går från jobbet, ”glöm inte datorn” eller ”glöm inte att handla på vägen hem”. Företagets webbläsare Safari har till större del bara fått buggfixar och vissa prestandaförbättringar, men även lärt sig lite av Safari för Mac och PC. Bland annat ska flikar/tabbar nu finnas för iPad-användare.

Kameran har blivit bättre då man nu kan ta kort med volymknappen, och nypa (pinch) på skärmen för att zooma ut och in. Med detta har bildredigeraren fått utökad funktionalitet för att bland annat ta bort röda ögon, autoförbättring, klippa och rotera. Twitter ska ha integrerats direkt i operativsystem för att göra det möjligt att dela med sig av webbsidor, bilder, text med mera på ett enklare sätt en tidigare.

WiFi Sync får ses som en funktion egentligen alla smartphones borde komma med. Den kan koppla upp sig till det trådlösa nätverket för att göra det möjligt att bland annat uppdatera enhetens operativsystem. Enligt Apple ska WiFi Sync göra det möjligt för deras iOS-enheter att inte längre behöva använda sig av en PC.

Man lanserar även tjänsten iCloud, som är Apples molnbaserade lagringstjänst. Alla användare får 5 GB gratisutrymme varefter man får betala extra för mer. AirPlay Mirroring speglar helt enkelt bilden från AppleTV, utan behovet av sladdar. Det är en funktion som bara fungerar med iPhone 4S och iPad 2.

Sist har vi den iPhone 4S-exklusiva personassistenten Siri som ska vara integrerad i de flesta appar från Apple. Det är en röststyrningsfunktion, som man kan säga åt att ställa väckarklockan, fråga vilket väder det är (eller för den delen, behöver jag ta på mig regnkappan idag?). Eller, vart ligger närmaste pizzeria. Det går att fråga, eller göra det allra mesta enligt Apple. Siri är idag en iPhone 4S-exklusiv funktion som vi troligtvis kommer få se även i de framtida iOS-enheterna iPod och iPad.

Relaterade nyheter:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
-Tjalve-IcedEarthBaxtex Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Många har också haft problem att installera iOS5. För många så raderas allt inehåll i telefonen och man måste återställa allting från säkerhetskopier och synca om.
Tråkigt :/

Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson
Rickard
Medlem
Rickard

[quote name=”-Tjalve-”]Många har också haft problem att installera iOS5. För många så raderas allt inehåll i telefonen och man måste återställa allting från säkerhetskopier och synca om.
Tråkigt :/[/quote]

La in det igår men det funkade bara finfint för mig, inga problem alls förutom att det var lite segt att tanka hem men det var nog rätt många som skulle ha det på en gång.

//R

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det funkar ju givetvis för många. På mitt jobb har alla iPhone och jag hade åtminstånde 7-8st som fick hela sin telefon raderad. Det kanske motsvarar ungefär 20-30% av alla som uppgraderat. Det är ju inget vidare.