Intel har redan dementerat de tidigare rykten som påstod att processorjätten skulle gå över till att endast sälja fastlödda kretsar på konsumentmarknaden. Detta bekräftas i en nyligen läckt produktplan för Intels Broadwell-arkitektur där det som saknas är vad som intresserar oss mest.

Enligt produktplanen som publiceras på Expreview.com ska Intel precis som brukligt lansera ett flertal olika kisel baserat på sin Broadwell-arkitektur under 2014. Arkitekturen är i stora drag en krympt modell av Haswell som lanseras under nästa år, med Broadwell finslipar Intel Haswell och börjar bygga med 14 nanometerteknik istället för dagens 22 nanometerteknik.

Intel kommer att erbjuda fyrkärniga Core-processorer för desktopmarknaden med Broadwell-arkitekturen i samma LGA 1150 plattform som Haswell kommer att introducera. Med andra ord kommer vi att få se utbytbara Broadwell-processorer på konsumentmarknaden även 2014.

haswelllist

broadwelllist

Men om vi jämför produktplanen med den Expreview fastställt för Haswell-arkitkturen ser vi att det fattas desktopmodeller med två processorkärnor, de kretsar som normalt används i Intels Core i3 och Pentium-familjer. Detta skulle kunna indikera att Intel antingen slopar alla tvåkärniga modeller på desktopmarknaden, vilket låter föga troligt. Eller att företaget planerar att lansera dessa som just integrerade kretsar i BGA-format.

Förklaring förkortningar:

  • DT eller D – Desktop
  • H – Ej utbytbara mobila BGA-processorer
  • MB eller M – Utbytbara mobila PGA-processorer
  • ULT, ULX, U eller Y – Ej utbytbara mobila SoC-processorer med låg förbrukning

Det kan finns andra förklaringar till varför det ännu inte finns några listningar för dubbelkärniga desktopprocessorer baserade på Broadwell. Men med tanke på att Intel till viss del dansade runt frågan när man dementerade ryktena om att sälja ”endast” BGA-processorer på konsumentmarknaden skulle vi inte bli förvånade om vi med Broadwell ser ett större fokus på fastlödda kretsar i budgetsegmentet även för stationära datorer.


Relaterade artiklar:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MrMasjmcnaldoLosKrikon Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
LosKrikon
Gäst
LosKrikon

”Detta skulle kunna indikera att Intel antingen slopar alla tvåkärniga modeller på desktopmarknaden, vilket låter föga troligt. Eller att företaget planerar att lansera dessa som just integrerade kretsar i BGA-format.”

Att i3 alltid kommer efter i5 och i7 verkar inte vara något som artikelskrivaren verkar ha något minne av.

Att celeron och pentium-varianterna kommer fastlödda är en sak, men knappast i3. i3 är inte budget som folk verkar tro utan mellansegment. Fast folk kanske inte förstår sig på Intels enkla femstjärnssystem. i3 är tre stjärnor.

Mikael
Medlem
Mikael

[quote name=”LosKrikon”]”Detta skulle kunna indikera att Intel antingen slopar alla tvåkärniga modeller på desktopmarknaden, vilket låter föga troligt. Eller att företaget planerar att lansera dessa som just integrerade kretsar i BGA-format.”

Att i3 alltid kommer efter i5 och i7 verkar inte vara något som artikelskrivaren verkar ha något minne av.

Att celeron och pentium-varianterna kommer fastlödda är en sak, men knappast i3. i3 är inte budget som folk verkar tro utan mellansegment. Fast folk kanske inte förstår sig på Intels enkla femstjärnssystem. i3 är tre stjärnor.[/quote]
… och i5 är fem stjärnor och i7 sju stjärnor eller?

MrMasj
Gäst
MrMasj

Orka missförstå, jag tycket det var en bra beskrivning LosKrikon 🙂

Celeron en stjärna, Pentium två stjärnor, i3 tre stjärnor, i5 fyra stjänor och i7 fem stjärnor.

Det var väll inte svårt 🙂