Genom att bygga in en fullstor Geforce GTX 1070-grafikkort direkt i ett moderkort flaggar Colorful för en höjd ribba för integrerad grafik framöver.

Sedan grafikkretsarna som finns inbyggda i de flesta konsumentprocessorer blivit kraftfullare och vanligare har separat inbyggda grafikkretsar direkt på moderkortet fått stryka på foten i stationära datorer, men har i viss mån börjat hitta tillbaka i samband med allt vanligare små och kraftfulla speldatorer avsedda för TV-bänken. Möjligtvis är det ett sådant användningsområde som är planen för Colorfuls prototypmoderkort, som visades upp på Computex i Taipei.

Fullstor GPU istället för PCIe

Moderkortet har en vanlig LGA-1151-sockel för Skylake-processorer, men inga ordinarie PCIe-platser. Den nedre delen av moderkortet ockuperas istället av en komplett GP104-200-grafikkrets, motsvarande vad som används i Nvidia Geforce GTX 1070.COLORFUL-B150-GP104-Motherboard

Det egendomliga formatet har också fört med sig ett antal kompromisser; kortet använder två miniPCIe-platser istället för vanlig PCIe, och SO-DIMM-platser istället för fullstora minnesplatser. Kortet tycks inte heller använda en vanlig ATX-formfaktor, utan snarare ett mer skräddarsytt format. Det antyder att det här är ett moderkort som snarare är tänkt att användas i en barebone eller en färdig kompakt speldator.

Exakt vilken produkt moderkortet kommer användas i är fortfarande oklart, men det här är ett intressant sätt att implementera den nya generationen av mer energieffektiva grafikkretsar. Just Geforce GTX 1070 lanseras officiellt den 10 juni, så eventuellt kommer mer information om Colorfuls hybridkort och eventuellt andra liknande lösningar dyka upp i samband med det.

computex_2016_3
Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid