Microsoft presenterar Continuum för smartphones som ska göra det möjligt för Windows 10-telefoner att kopplas till externa skärmar, möss och tangentbord så att de kan agera som hjärnan bakom framtidens stationära datorer. Tekniken kräver ny hårdvara och kommer troligen använda sig av USB Typ-C.

Året var 2011 och Motorola lanserade sin nya Android-telefon, Atrix. Utöver en cool qHD-upplöst skärm och en fingeravtrycksläsare såldes telefonen med ett laptop-liknande tillbehör som drevs av telefonens kraftfulla processor. Telefonen dockades i baksidan av datorn och agerade som hjärna för den Linux-baserade bärbara datorn.

Fyra år senare bekräftar nu Microsoft att Windows 10 kommer att ha stöd för ett liknande system. Continuum för smartphones ska göra Windows 10-telefoner till hjärnan bakom vanliga Windows 10-datorer. Tanken är att Windows 10-telefoner ska kopplas till en extern skärm och till möss och tangentbord. På skärmen ska Continuum göra det möjligt för användare att se ett användargränssnitt som är bättre anpassat för stora skärmar.

Många fördelar

Idén om smartphonedrivna datorer är inte unik för Motorola och Microsoft. Bland andra Canonical har pratat mycket om ett liknande system för Ubuntu men har aldrig riktigt lyckats ta idén till verkligheten. Fördelarna med en smartphone-driven dator är flerfaldiga men kan främst sägas vara tre olika saker: låga inköpskostnader, garanterat synkroniserad data och hög mobilitet. När en extern skärm med mus och tangentbord samt en smartphone är det enda kravet för att använda en dator, kan upplevelsen av att använda en stationär dator bli mer mobil.

Kräver ny hårdvara

Windows Phone 8-produkter kommer inte få stöd för Continuum. Ny hårdvara krävs för att ge stöd för tekniken. Exakt vad detta innebär har inte bekräftats av Microsoft men det är troligt att USB Typ-C kommer att spela en stor roll. Den relativt nya typen av USB-port tillåter allt från laddning, dataöverföring samt överföring av bild och ljud. En sådan port skulle troligen underlätta användning av Continuum för telefoner.

Källa: Tom’s Hardware

Läs även

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
GadgetyS0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Jag gjorde något liknande med min Nokia N900 år 2010, men ”tv-out via composite video” blev den största blundern med den lösningen. Jag körde då i skrivbordsmiljö med ”easy debian” och det fungerade ok bortsett från lidande prestanda. I övrigt var det häftigt med en mobil som drev desktop så väl med tgb + mus + tv + högtalare (samt visst stöd för Mass storage devices och andra USB tillbehör)

Continuum verkar dock ge en mer fullgod upplevelse.

Gadgety
Medlem
Gadgety

Microsoft är för långsamma i sin utveckling. Tröga, tycker jag. Troligtvis en del byråkrati och politik i det bolaget.

Gadgety
Medlem
Gadgety

Jag menar, min Samsung Note 8.0 LTE androidplatta gör det som jag förväntade skulle gå att göra från en Windowsdator, men det är inte förrän nu, kanske, som man kan göra något liknande. Eller? Njae, inte riktigt, i alla fall. Microsoft är för långsamt, helt enkelt. Har inte en helhetslösning för något som går att ta i cargopants eller jackficka. Sämre på allt under 10.6 tum. Mycket dyrare. Klumpigare. Tjockare. Sämre build quality. Icke optimerade apps för storleken etc etc. Jag orkar inte ens jämföra längre.