Den rådande tekniken för kommersiell flashbaserad lagring, NAND, har fått en och annan utmanare. Näst ut, med till synes goda chanser att ta över tronen, är RRAM från Crossbar som enligt tillverkaren ska kunna erbjuda upp till 20 gånger mer prestanda.

Det finns inte ont om kandidater som ställer sig på kö för att överskugga NAND-flash som standard för flashlagring för konsumenter. NAND utvecklas snabbt, men har även uppvisat vissa åkommor till följd av aggressiv processkrympning för att få upp lagringskapaciteten och få ner prislappen på minneskretsarna. Men de flesta utmanarna lämnar sällan labbet eller för den delen ritbordet, eller tar många år på sig för en kommersialisering.

Crossbar är ett företag som nu presenterar ett alternativ som kan komma att vända på den trenden. De har presenterat en teknik kallad RRAM, eller Resistive RAM, som kan vara ett stort steg framåt för flashlagring om företagets lovord om sin teknik stämmer.

Staplade kretsar för flera terabyte lagring

RRAM-celler bygger på tre lager, en icke-metallisk elektrod i botten, en metallisk elektrod högst upp, och mellan dessa en amorf (fast form, men inte kristallstruktur) kiselbrytare som kan styras med hjälp av spänningen mellan de två elektroderna. Dessa celler används för att bygga kretsar, och sagda kretsar kan sedan staplas ovanpå varandra för att utöka lagringsutrymmet utan att behöva ta upp mer kretsyta.

Crossbar_cell

Företaget bakom tekniken utlovar minst sagt imponerande egenskaper hos RRAM. Delvis ska tekniken inte kräva någon exotisk tillverkningsteknik som många andra experimentella lösningar, utan kan produceras i vanliga CMOS-tillverknigsprocesser. Enligt Crossbar ska tekniken även ge betydligt högre lagringsdensitet än NAND och utan problem kunna leverera flera terabyte lagringsutrymme i en enda modul.

Crossbar-Advantages-072913

Uppåt 20 gånger högre prestanda utlovas, och enligt representanten Yatin Mundkur klarar tekniken av 17 megabyte per sekund i läshastighet och skrivhastighet upp till 140 megabyte per sekund – per cell. Latensen vid slumpmässig läsning ska enligt Mundkur vara 30 nanosekunder. RRAM ska även ha lägre strömförbrukning och bättre livslängd än NAND.

Många lovord men ont om personal

Som alltid med den här typen av teknik är det dock inte bara guld och gröna skogar. Företaget består för närvarande av 20 personer, så för att på allvar få ut tekniken på marknaden kommer Crossbar behöva kraftigt med investeringar och få upp en ordentlig produktionsvolym. Det är inte heller omöjligt att företaget blir uppköpt av en större producent innan dess.

Om tekniken håller vad den lovar och är så pass enkel att tillverka som Crossbar menar så kan den komma att produceras i större skala redan inom 1-2 år. Om så blir fallet eller om tekniken likt många andra kanidater faller i glömska återstår att se.

Källa: Crossbar Inc via Venturebeat


Relaterade nyheter:

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
flopper-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

Om funktionellt blir de uppköpta.

Medlem
Wargreymon

[quote name=”flopper”]Om funktionellt blir de uppköpta.[/quote]
Jag har inget emot att de blir uppköpta, bara det leder till att det utvecklas och kommer ut på marknaden snabbare och inte tystas ner och göms iväg för att mjölka oss långsamt tills de ”uppfinner” det igen om 10 år.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

SSom vanligt så låter det mycket imponerande, men var är de färdiga kretsarna?? Om det nu är så enkelt så borde det ju inte vara några större investeringar för att göra några prototyper?

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”wargreymon”][quote name=”flopper”]Om funktionellt blir de uppköpta.[/quote]
Jag har inget emot att de blir uppköpta, bara det leder till att det utvecklas och kommer ut på marknaden snabbare och inte tystas ner och göms iväg för att mjölka oss långsamt tills de ”uppfinner” det igen om 10 år.[/quote]

ja lol 😆

flopper
Medlem
flopper