För drygt en månad sedan tillkännagav den välkända vattenblockstillverkaren EK Water Blocks ett samarbete med den finske överklockaren Petri ”SF3D” Korhonen. Målet är att nå ut till marknader över hela världen med kylare specialtillverkade för extremöverklockning med flytande kväve.

Alla som byggt en vattenkyld dator bör veta vilka EK är. De är kanske den högst ansedda tillverkaren av vattenblock och tillbehör för vattenkylda datorer. Tillverkningen sker i Slovenien men återförsäljare finns över hela klotet, bland annat i Sverige. Därför är det mycket goda nyheter för extremöverklockare att man tillsammans med SF3D valt att expandera sin verksamhet genom ett samarbete. Förhoppningsvis innebär det här att så kallade ”kvävepottar” blir enkelt tillgängliga för vem som helst. I Sverige får man idag sätta sin tillit till en närmast obefintlig andrahandsmarknad eller ta steget och köpa från tillverkare utomlands, bland de största kan nämnas Kingpincooling i USA.

Till en början kan vi räkna med kylare för processorer, men så småningom även diton för grafikkort och till och med RAM-minnen.

Petri har visat en första version av sin nya ”LN2-pot” vid namn SF3D OC Inflection Point EVO by EKWB, med en minst sagt annorlunda montering.

Annons

inflection_evo
SF3D OCs nya kvävepot ”Inflection Point EVO”

Till skillnad från tidigare generation kvävepots sitter monteringen som synes närmare processorsockeln och med en enkel stor plastmutter istället för tidigare klassiska fyra långa pinnbultar. Fördelen är en enklare montering som ger jämnare tryck mot processorn, eventuellt kan plastramen även ge högre tryck mot isolering som stänger inne kylan. Hur väl plasten i sig isolerar den ned mot -196 grader kalla metallen återstår att se.

infelctionpointgen1
Inflection Point – generation 1

Priser och tillgänglighet är än så länge för tidigt att sia om. Troligtvis testar Petri kylaren offentligt för första gången under ett överklockningsevent på Cebitmässan 6:e – 9:e Mars. För mer information se SF3D OC:s facebooksida: http://www.facebook.com/Sf3dOc

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Calathean0paxMean Machinedj christianmatte2k13 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
matte2k13
Gäst
matte2k13

😀 äntligen trevliga nyheter ang. kvävekylning. 😀

dj christian
Gäst
dj christian

Finns ingen praktiskt mening med detta. Kul 5 min men sen återgår man till verkligheten.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”dj christian”]Finns ingen praktiskt mening med detta. Kul 5 min men sen återgår man till verkligheten.[/quote]
Lite som sport i övrigt, menar du?

n0pax
Medlem
n0pax

Jag vill att de ska börja ha samma form som på ett kärnkraftverk på cylindern 😆

Kul att se att kvävekylning finns kvar, känns lite som ”old school”. Massor med stora enheter som monteras ihop. 🙂