Elektronikbranschen har nu påbörjat nya förhandlingar med Copyswedes om den kritiserade kopieringsavgiften men målet är fortfarande att skrota dagens system.

Elektronikbranschen bekräftar nu att man under torsdagen återupptog förhandlingar med upphovsrättsorganisationen Copyswede. Målet med förhandlingarna är att se över dagens system och tariff som dikterar den ersättning som elektronikbranschen tvingas betala för att ersätta upphovsrättshavare som sägs tappa inkomst på grund av privatkopierat materal på bland annat datorer, smartphones och surfplattor.

Kopieringsavgiften som ofta benämns som privatkopieringsersättning är fortfarande ett system som, enligt Elektronikbranschens vd Klas Elm, känns orättvist och föråldrat.

klaselm
Klas Elm

– Konsumenterna privatkopierar knappt längre. På smartphones, surfplattor och datorer använder konsumenterna främst tjänster som Spotify och Netflix där de redan har betalt för upphovsrätten. Den långsiktiga frågan om konsumenternas skyldigheter kan inte lösas inom ramen för denna förhandling, men vi från industrin kommer att vara positiva och kreativa för att tillsammans med Copyswede försöka hitta en lösning inom befintligt system, skriver Klas Elm i ett pressmeddelande på Elektronikbranschens hemsida.

Målsättningen ska fortfarande vara att skrota den nuvarande lagstiftningen och hitta nya lösningar som bättre matchar dagens användningsmönster men även blir praktiskt hållbart. Detta är något man nu föregår genom att återuppta förhandlingar med Copyswede för att tills lagstiftningen ändras kunna hitta bästa möjliga arbetssätt och upplägg.

”Vi har absolut inte gett upp hoppet”

I samtal med NordicHardware påpekar Klas Elm att man inte ska se detta som att Elektronikbranschen gett upp hoppet på ändrad lagstiftning. Men att man inte kan blunda för dagens system.

– Vi både hoppas och tror på en lagförändring, men innan det sker måste vi hantera dagens systemet praktiskt. Vårt påverkansprojekt att ändra lagen har ännu inte gett något resultat men vi fortsätter enligt plan för att gå vidare med det projektet vid sidan av våra nya förhandlingar, säger Klas Elm till NordicHardware.

Elektronikbranschen om privatkopiering:
Privatkopiering innebär att en kopia – exempelvis från en CD- eller DVD-skiva – flyttas till ett annat lagringsmedium. En undersökning från Ipsos visade dock våren 2016 att svenska konsumenter i stort sett upphört att använda privatkopierad musik, film och serier på sina smartphones, surfplattor och datorer. Statistik från musikbranschen visar också att fysiska kopior bara utgjorde 14 procent av svensk musikförsäljning under 2015.

Elektronikbranschen vill inte gå in i detaljer kring de nya förhandlingarna med Copyswede men bekräftar att de kommer att omfatta allt från rena praktiska hanteringssätt av ersättningsbetalningar till de faktiska tariffer som styr den slutgiltiga ersättningen.

1 120 kronor i avgift för Iphone 7

Idag har exempelvis Copyswede ett ersättningskrav på 4,37 kronor (inkl moms) per gigabyte för smartphones, vilket gör att exempelvis 256GB-modellen av Iphone 7 har en extra avgift på 1 120 kronor, ersättning som betalas av återförsäljare men som givetvis direkt påverkar slutpriset till konsument. En avgift som ska användas för att täcka inkomstbortfall efter ”privatkopiering” på telefonens lagringsminne.

Apple Iphone 7
Apple Iphone 7

Dagens tariffer bygger på lagens grundavgift men kan och har omförhandlats för vissa produkter. Elektronikbranschen påpekar samtidigt att många av de tariffer som spikats på senare år är helt framtagna av Copyswede själva. Tariffer som troligtvis kan vara några av de punkter förhandlingarna kan komma att omfatta, även om Elektronikbranschen varken kan eller vill bekräfta några detaljer om förhandlingarna som sägs börjat bra.

– Vi går dit med ett positivt sinnelag och kreativa idéer, vi vill komma imål med denna förhandlingen.Första mötet gick igår och det var ett bra förstamöte, vidareutvecklar Klas Elm över telefon.

Medan förhandlingarna fortlöper hymlar alltså inte elektronikbranschen med att man anser att dagens system behöver skrotas. Klas Elm påpekar att frågan blir allt mer påtalad i EU och det faktum att Finland för två år sedan bytte till ett ersättningssystem med en statlig fond är tecken på att frågan snart bör bli aktuell även i Sverige.

Ny undersökning – Nästan ingen privatkopierar men alla ska betala

Topp 6 hårddiskar på Prisjakt.se

Rubrik

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
HedlundDetÄrSverigeVadFörväntarNiEr?MSdFredrik Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Alex
Gäst
Alex

Helt sjukt att an maffia-liknande organisation som CopySwede ska få existera i Sverige. Det finns inte en chans i världen att de skulle gå back sådana enorma summor pengar på att jag för över en låt SOM JAG REDAN BETALAT FÖR från min dator till min mobil exempelvis.

Patrik Bergenholt
Gäst
Patrik Bergenholt

Vi har ju lite av en tradition av tvång när det gäller att finansiera media/kultur i Sverige. Tänker då på TV/Radioavgiften och på presstödet samt stöd till konstnärer och artister. Det får var och en betala för oavsett konsumtionsvanor.

Personligen tycker jag att media och kultur ska bära sig självt. Ingen skulle acceptera om tex ett företag i någon annan bransch påtvingade folk inköp. Ingen skulle acceptera att tvingas köpa en spade eller en möbel. Men de flesta verkar acceptera att tvingas till att betala för ”kultur” och politisk propaganda.

Märkligt tycker jag.

Fredrik
Medlem
Fredrik

1120 kr i avgift.

0.99$ för en låt på Itunes.

Dollarkurs på 8.64.

Det innebär att varje Iphone 7 användare i Sverige i snitt ska ha 130 privatkopierade låtar var.

Jag skulle bli förvånad om ni ens kan hitta en vanlig användare som har så många.

Det här systemet är HELT sjukt och borde ha skrotats för flera år sedan. Detta har ingenting med användarbeteenden att göra utan är ren och skär stöld av vanliga människors pengar.

Marcus
Medlem
Marcus

De enda låtarna som finns på min telefon eller platta som inte är köpta över nätet, är rippade från några skivor som nu är förpassade till vinden sedan länge. Skivor som jag själv köpt för ca 10-20 år sedan. Det kan röra sig om 20 st (ca 100 MB) låtar av totalt 600 st … Jag tycker jag bidragit enough med pengar åt skivindustrin och skulle gärna vilja slippa betala mer onödiga avgifter. Jag ser mig själv som en helt normal användare och känner mig verkligen kränkt av den här ”kassettskatten” som är helt obefogad och förlegad. Kränkt – Hör… Läs hela »

Medlem
Json_81

Tänkte skriva att det är ju ändå ett tak, men kollade copyswedes hemsida och för telefoner är det tydligen inte det. Surfplattor och datorer mm har ett tak på 80:- medans mp3-spelare och inspelningsboxar mm har ett tak på 320:-
Men inget tak för telefoner.

Det är ju helt sanslöst, hur resoneras det här? En telefon får alltså en högre avgift än sakerna som faktiskt är avsedda för privatkopiering.

DetÄrSverigeVadFörväntarNiEr?
Gäst

haha Sverige och dess öppna korruption som tydligen inte räknas som korruption 😀 jag älskar det

Hedlund
Gäst
Hedlund

Kan vi istället be Copyswede visa vad de gör med dessa enorma summor de får in? Kan de redovisa sin ekonomi? Är de ens en statlig institution eller bara ett privatägt företag?