Esport är Los Angeles trumfkort när man ansöker om OS 2024 och ska vara ett ”fantastiskt vertyg” för att återkoppla med den nya generationen.

Debatten kring esport och dess position som sport är och har varit en het potatis i flera år. Medan inte minst flera svenska idrottsikoner varit minst sagt tveksamma till att kalla datorspel för en sport finns det även många troende. Oavsett vilken sida av debatten man står på råder det inget tvivel om att esport är här för att stanna. Det är också en av de få sporter som faktiskt lockar en bred ung publik. Att esporten även omsätter massiva summor pengar idag gör att även mer stela och osäkra kritiker börjar skruva på sig. Åtminstone de som ser att det finns intresse och pengar att tjäna.

I Sverige pågår fortfarande kampen för att få esporten mer accepterad i svenska folkhem. I USA har man dock redan lagt i nästa växel. När miljonstaden Los Angeles ansöker om OS år 2024 är det med bland annat esport på sin priolista.

Esport ska göra OS populärt bland ungdomar

LA 2024, namnet på gruppen som hanterar Los Angeles OS-ansökan, menar att esport kan vara vändpunkten för de olympiska spelen. De senaste olympiska spelen har sett sjunkande tittarsiffror i specifikt åldern 18-49 år. En målgrupp som bland annat är generellt intresserad av datorspel i tävlingsform. Enligt undersökningar är den nordamerikanske esportstittaren mellan 24 till 27 år gammal.

Se även: Videointervju: HeatoN snackar möss, esport och käkar bullar

Los Angeles är inga duvungar inom esport. För bara någon vecka sedan annordnade man världsmästerskapen i Leauge of Legends i Staples Arena. Vilket ska vara en ytterligare inspiration där den gigantiska arenan var slutsåld med 21 000 fans på plats. Samtidigt som miljontals esportfans följde tävlingen över Twitch.

League of Legends World Championships (Bildkälla: Inverse)
League of Legends World Championships (Bildkälla: Inverse)

”We view esports immense global popularity and continued advances in digital technologies as tremendous tools for reconnecting millennials with the Olympic movement”, skriver Casey Wasserman, ordförande för LA 2024-gruppen, i ett uttalande

Om Los Angeles vinner striden om att få arrangera OS 2024 kan det alltså mycket väl bli så att esporten tar steget in i idrottens riktiga finrum.

Krönika: E-sport är ingen idrott men kräver atleter som Heaton och Maddelisk


Esport i OS
Tycker du att Esport har en plats i de Olympiska spelen?

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Esport som uppvisningsgren, varför inte…
Däremot känns det lite väl nära inpå att låta OS återigen gå i USA redan 2024.