Ett material som de senaste åren varit på allas läppar är grafen, en kolstruktur med en kolatoms tjocklek som uppvisar många imponerande egenskaper. Nu får det ytterligare ett område på sin meritlista, när forskare tar fram grafenhörlurar i klass med dagens konsumentprodukter.

Det är ingen vacker designprodukt det rör sig om när forskarna vid University of California publicerar sin avhandling, men resultatet är inte för det mindre imponerande. Med ett 30 nanometer tunt lager grafen och två lager kiseldioxid kunde forskarna producera högtalarelement som inte bara ger goda resultat i spannet 20 Hz – 20 kHz, utan också i många fall lika bra eller bättre frekvensåtergivning än kommersiella hörlurar som bygger på magneter och spolar.

Konstruktion

Anledningen att detta är möjligt är att grafen i sig besitter tre kriterier som annars hade krävt flera komponenter och material i ett par klassiska hörlurar. Det är elektriskt ledande, men har också väldigt låg densitet och en låg kraftkonstant, vilket är viktigt då materialet kommer behöva utföra en vågrörelse så precist som möjligt. Färre komponenter och steg i ljudåterskapningen leder också till att det finns färre punkter där signalen kan tappa kvalitet.

Det kommer dock dröja ett tag till innan grafen i hörlurar kan konkurrera med – eller för den delen ersätta – klassiska hörlurar på marknaden. Tekniken har dock redan visat sina muskler, och om ett laboratorieexemplar kan leverera marknadsduglig ljudkvalitet idag kommer det bli oerhört intressant att se hur tekniken presterar om den väl får mogna och nå kommersiella produkter.

Hela arbetet, komplett med både uträkningar och jämförande grafer, finns att läsa som PDF på universitetets hemsida här.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
TintinBinaryian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Binaryian
Medlem
Binaryian

Alltid lika intressant att läsa om när forskningsframsteg kan börja tillämpas i kommersiella produkter!

Tintin
Gäst

Visst är det trevligt med framsteg, men dessa är så långt in i framtiden att de inte är så revolutionerande när de väl kommer. Det har garanterat kommit mjukvaruförbättringar som gör att billigare material kan användas på lika effektivt sätt. Det har länge lovats mycket med just grafen och än så länge har det inte kommit en millimeter närmare verklighet.

Men forskning är alltid trevligt 🙂