I samband med GDC 2022 har utvecklaren Luminous Productions visat hur snabbt speltitel Forspoken kan ladda med hjälp av DirectStorage. Efter ytterligare optimeringar säger utvecklaren att laddningstiden på en enda sekund kan vara möjliga.

Nyligen blev Microsofts teknik DirectStorage tillgängligt på PC. En teknik som skapar en direkt pipeline mellan lagringsenhet och grafikkort. Tekniken går alltså förbi processorer och lämnar uppgifterna med att packa upp data från lagringsenheterna till grafikkortet. Något man hoppas ska resultera i markant kortare laddningstider.

Nu har tekniken demonstrerats i den kommande speltiteln Forspoken. I GDC-presentationen jämförde utvecklaren en mekanisk hårddisk, en SATA SSD och en NVMe-enhet med hastigheter på över 5 000 MB/s. De tre enheterna testades med och utan DirectStorage för att visa hur stora skillnader tekniken kan erbjuda för laddningstider.

Utvecklaren nämner hur målet är att få ner laddningstiderna till så lite som en enda sekund. Något man inte riktigt lyckats med i dagsläget men man har också identifierat flera områden där man kan utföra ytterligare optimeringar.

Föga förvånande är det ingen större skillnad på laddningstiderna för mekaniska hårddiskar med eller utan tekniken implementerad. Däremot har både SATA SSD-enheten och NVMe-enheten sett goda framsteg trots att man inte optimerat alla aspekter relaterade till laddningstider ännu. Den SATA-baserade SSD-enheten såg till exempel en 0,8 sekunder kortare laddningstid. NVMe-enheten såg en väsentligt högre I/O-hastighet för filer när tekniken användes.

Under presentationen nämner en av utvecklarna att få PC-spel inte utnyttjar hastigheterna NVMe-enheter erbjuder. Något man då vill ändra på med Forspoken. Inte bara genom användandet av DirectStorage men med flera optimeringar och andra trick för att korta ner laddningstiderna. Bland annat att ladda själva spelet i bakgrunden medans spelare befinner sig i huvudmenyn. Huruvida de lyckas nå sitt mål med laddningstider på endast en sekund återstår att se. Forspoken förväntas lanseras någon gång framåt slutet av året så utvecklarna har fortfarande tid på sig att optimera spelet ytterligare.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid