Med strömsnålare och svalare processorer går det att bygga mer eller mindre fullfjädrade PC-datorer allt tunnare format, något Samsung demonstrerar på IFA med sin Ativ Tab 3. Innanför sitt 8,2 millimeter tjocka chassi huserar en Intel Atom-processor och Windows 8.

Inte minst under det gångna året och introduktionen av Intels Haswell-processorer har vi sett bärbara datorer krympas ner till surfplattor, något som fungerar i betydligt större utsträckning idag med marknadens strömsnåla processorer. Elektronikjätten Samsung fortsätter därför inte helt överraskande arbeta på sin Ativ-serie med nästa version av Windows-plattan Ativ Tab, och vi stannar till och klämmer lite på surfplattan på IFA.

Ativ Tab 3 använder sig av en Intel Atom-processor, i det här fallet Z2760 ur Clover Trail-familjen tillsammans med 2 gigabyte internminne och 64 gigabyte flashlagring. Det kan vara lite i smalaste laget för en Windows 8-enhet, men lagringen kan utökas ytterligare med ett microSD-kort. Anslutningsmässigt hittar vi längs med enhetens kanter både hörlursport, microUSB och HDMI.

Plattan har en 10,1 tum stor skärm och är en väldigt lätt och tunn skapelse med sin profil på 8,2 millimeter och vikt på 55 gram. Skärmen i fråga har en upplösning på 1 366 x 768 pixlar, och medan vi gärna hade sett en högre upplösning så hålls den antagligen tillbaka av grafikkretsen i Clover Trail-processorn. En uppföljare eller uppdatering med Bay Trail skulle mycket väl kunna köra en högre upplösning med bättre eller bibehållen batteritid, som på den här modellen är omkring 8,5 timmar.

ativ_tab_3_keyboard

Samsung vill även marknadsföra Ativ Tab 3 som en produktiv surfplatta, och således kan man använda både en aktiv penna och ett tangentbord som även fungerar som skärmskydd. Som ytterligare mervärde levereras plattan med Microsoft Office Home & Student.

Ativ Tab 3 är redan på väg ut i butik, och borde få en prislapp på omkring 5 500 kronor inklusive moms på svensk mark.


Relaterade nyheter

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid