NVIDIA fortsätter som väntat på arbetet med sitt första Kepler-baserade grafikkort med dubbla GPU-kretsar. Namnet väntas blir GeForce GTX 690 och nya rykten säger nu att kortet som ska ta upp jakten på kommande Radeon HD 7990 får bland annat dubbla 8-pins strömkontakter.

Informationen kring Nvidias nya flaggskepp är än så länge knapphändig. Men enligt den kinesiska webbtidningen Expreview ska man nu fått fram ett första flöde av information kring det kommande GeForce GTX 690. Som väntat ska Nvidia bygga kortet kring två av sina nyligen lanserade GK104 GPU-kretsar som med 28nm teknik har totalt 1 536 CUDA-kärnor och ett varsitt 256-bit minnesgränssnitt att arbeta över.

Grafikkretsarna ska precis som i GeForce GTX 680 arbeta med GPU Boost teknik för att per automatik hålla klockfrekvenserna – och därmed även prestandan – på maximala nivåer oberoende av belastning och spel. Tyvärr finns det inga uppgifter om vilka klockfrekvenser kortet kommer att arbeta vid men med dubbla 8-pins strömkontakter kommer kortet vara kapabelt att sluka upp till 450 watt, även om detta knappast är ett troligt scenario från fabrikshyllan. Nvidia sägs kräva ett nätaggregat på minst 650 watt för hela systemet, vilket kan jämföras med 550 watt som specificeras för singel-GPU-kortet GeForce GTX 680. Detta bör indikera ett så kallat TDP-värde på runt 290-300 watt.

GTX68003

GeForce GTX 690 ska även komma utrustat med tre DVI-portar samt en mini-DisplayPort. Vi ställer oss lite frågande till att kortet är utrustat med tre fullstora DVI-portar, men det skulle kunna vara ett sätt för Nvidia att förenkla inkopplingen av flera skärmar för deras Surround-teknik.

I vanlig ordning är alla uppgifter obekräftade och ska tas med en nypa salt, men GeForce GTX 690 ryktas dyka upp på marknaden redan under maj månad och då troligtvis i kölvattnet på AMD:s första dual-GPU grafikkort med 28nm-kretsar, Radeon HD 7990. 

Relaterade nyheter:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid