Google och Samsung väntas slå Apple på fingrarna under måndagen då man tros lansera en ny 10 tums Nexus-surfplatta på Android-marknaden. Nexus 10 som tillverkas av Samsung kommer med en skärmupplösning på 2 560 x 1 600 pixlar och en riktigt kraftfull Exynos 5250 processor.

Nexus 10 kommer som namnet avslöjar bli ett större syskon till instegsplattan Nexus 7 och ska med en 10 tums skärmpanel höja ribban för surfplattor inom Android-segmentet. Skärmpanelen väntas få en upplösning på hela 2 560 x 1 600 pixlar vilket räcker för att slå både övriga Android-konkurrenter samt Apple på fingrarna. Ryktena kring surfplattans mäktiga skärmpanel är inte det enda som får oss att höja på ögonbrynen. Nexus 10 väntas också utrustas med en extremt kraftfull ARM-processor, Samsungs egen Exynos 5250 processor.

Exynos 5250 skulle därmed bli den första systemprocessorn på marknaden med ARM:s nya Cortex-A15 arkitektur och förutom två processorkärnor i 1,7 gigahertz kommer kretsen med en ny generations grafikdel – Mali-T604MP4. Grafikdelen väntas blir något av det kraftfullaste på marknaden och lär vara en viktig komponent i surfplattan med dess rejäla skärmupplösning.

43 10

23

Samsung/Google Nexus 10 Specifikationer

  • 10-tumsskärm (2 560 x 1 600 pixlar)
  • Exynos 5250 systemprocessor med dubbla kärnor vid 1,7 gigahertz klockfrekvens (Cortex-A15)
  • Mali-T604 grafikdel
  • Android 4.2
  • 2 gigabyte internminne
  • 16 gigabyte lagringsutrymme
  • 5-megapixelkamera på baksidan
  • Chatkamera framtill
  • Wi-Fi, Bluetooth 4.0 och NFC
  • Stereohögtalare framtill

Övriga specifikationer på surfplattan är om inte marknadsledande så i toppen av sitt segment. Det enda vi riktigt verkar sakna i hårdvaruväg är en microSD-läsare vilket är svårt att försvara på en såhär pass kraftfull surfplatta, men inte direkt oväntat med tanke på tidigare Nexus-enheter.

about-tablet

quick-settings1-620x3871

Förutom imponerande hårdvara kommer den nya Nexus 10-plattan med den senaste versionen av Android. Android 4.2 ”Jelly Bean” är som namnet avslöjar ingen större uppdatering från Android 4.1 vi ser i de senaste enheterna på marknaden idag.

Nexus 10 väntas presenteras på Googles stora Android-event den 29 oktober. Om de senaste uppgifterna kring surfplattans specifikationer stämmer lär detta bli något att bita i för konkurrenterna på marknaden.

Källa: Briefmobile


Relaterade artiklar:

Annons

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jacob HugossonshaglordIcedEarth Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rickard
Medlem
Rickard

[quote]Exynos 5250 skulle därmed bli den första systemprocessorn på marknaden med ARM:s nya Cortex-A15 arkitektur och förutom två processorkärnor i 1,7 gigahertz kommer kretsen med en ny generations grafikdel – Mali-T604MP4.[/quote]

Nej det är Chromebook som hade den den första A15 på marknaden.

http://en.wikipedia.org/wiki/Chromebook
http://www.anandtech.com/show/6384/google-reboots-the-chromebook-arm-meets-notebook-for-249

Sen hade inte den nya Chromebooken nån vidare batteritid, ska bli roligt att se vad denna har. Den var ju ohyggligt ful!

Jacob Hugosson
Medlem

Men då stämmer det ju att Exynos 5250 är den första systemprocessorn med Cortex-A15.

Rickard
Medlem
Rickard

Läste gode fel, läste som denna platta hade den första A15. 😳

aja 🙂

Dock ska det ändå så hur batteritiden kommer bli!

Micke
Medlem
Micke

Tuff upplösning! Hur är det dock med ljusstyrkan i skärmpanelen? Ser lite svag ut. Skärmkanterna är också lite väl gammalmodiga. Bort med dem tack. /s

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”shaglord”]Tuff upplösning! Hur är det dock med ljusstyrkan i skärmpanelen? Ser lite svag ut. Skärmkanterna är också lite väl gammalmodiga. Bort med dem tack. /s[/quote]
Var ska man hålla i plattan då? 😛 Det var exakt av den anledningen som Nexus 7 fick ganska tjocka skärmramar.

Micke
Medlem
Micke

[quote name=”Jacob Hugosson”]Var ska man hålla i plattan då? 😛 Det var exakt av den anledningen som Nexus 7 fick ganska tjocka skärmramar.[/quote] Sånt där kan man väl bygga in i mjukvaran att den känner av om man håller i sidan av skärmen så skalas automatiskt skrivbordet ner och en kant skapas. På så sätt så kan man utnyttja hela bildytan i alla lägen. Lite fantasi får man väl ändå ha. De som har tjocka fingrar får helt enkelt ”betala” för det genom mindre skrivbordsyta men alla tillgodoses med så stor yta som är möjlig för dem personligen och för… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Så enkelt är det inte att bygga in i mjukvaran, om inte rentutav omöjligt. Jag ser inte hur det ska kunna urskilja från mellan när man ”bara håller” eller har för avsikt att använda skärmen. Det handlar inte om tjocka fingrar, man måste ha ett finger (förslagsvis tummen) för att ha ett stadigt grepp om en surfplatta. Det finns en anledning till varför den bilden du visar inte är en riktig produkt.

Micke
Medlem
Micke

Man känner av det genom storleken på tryckområdet i samband om det sker i kanten samt att man håller kvar (vänsterhänt eller högerhänt spelar då också roll för funktionen). Det området avgränsas och blir ignorerat. Därefter kanske man kan välja att spara skalningen beroende på om man är på fältet eller stänger av skalningen om man sitter och kollar på film. Gör man om kanten till touchkänslig panel så är det upp till var och en hur dem vill ha det i alla lägen. Det är poängen. En förenklad liknande finess finns på barbara datorer sedan något decennie tillbaka. Den… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Anledningen är för att det inte finns någon stor efterfrågan på en sådan ”futuristisk” produkt. Någon sådan teknik du talar om måste fungera 100% av gångerna annars ser jag bara hur det kommer leda till frustration. Då talar jag väl för mig själv att jag ALDRIG skulle vilja äga en surfplatta med skärmram på 2 millimeter 😛 Nexus 7 satt jävligt bra i handen av en anledning. En fantasiprodukt utan skärmramar skulle dessutom leda till en tjockare enhet (kretskort och batteri m.m måste få plats någonstans). Nu kanske du eller andra inte bryr sig om det, men den stora massan… Läs hela »

Micke
Medlem
Micke

Det bör gå att få detta fungera 99% ok och även om det inte gör det så måste den inte. För om du vill ha dina skärmkanter kan du ställa in den på att använda 80% av ytan så som paddorna ser ut i dag. Unibody låter annars ganska stabilt. Bakstycke och ram i ett massivt stycke. Aja skit samma. Jag får vänta några år till bara. När tillverkarna är redo att ta emot mina pengar så får dem släppa något lite mera genomtänkt. Jag ser bara en massa dött utrymme. En tumme tar upp en hundradel av skärmkantsytan. Låter… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

99% duger inte för massmarknaden, då kommer vi till irritationsmomentet när surfplattan ”gör saker av sig själv”. Saker och ting ska bara fungera och inställningar för hur många % av ytan som ska användas ser jag bara kan gå hem hos insatte powerusers. Unibody är en lösning, men skippar man skärmramen krävs något riktigt stabilt material så kostnaden bör gå upp då också.

En hundradel av skärmkantsytan lät lite, mina tummar känns oerhört stora nu och ändå får jag höra att jag har små händer… 😉

Micke
Medlem
Micke

Räknade lite på Galaxy Tab 10.1 som har mindre skärmkanter än denna prototypbild av Nexus Tab 10. Räknar man rektangulära ytor så har skärmen en fyllnadsgrad på 70,7% av ytan som paddan upptar. 29% är väldigt mycket dött utrymme. Alldeles för mycket för vår moderna tid. Om vi räknar i överkant och säger att en tumme tar upp ytan 20x30mm utav paddans framsida så blir det fortfarande bara 5% av skärmkantsytan. 5% lämnar då 95% av skärmkanten outnyttjad, eller så kan man säga att en tumme upptar upp till ca en tjugondel av skärmkanten. Mina värden utgår ifrån måtten246,2×170,4mm enhet218x136mm… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Att en tumme tar upp 0,5% av skärmytan, utgår du iskallt ifrån att tummen alltid placeras på exakt samma ställe varje gång oavsett omständigheterna och användningsområde i landskap/horizontelt läge? Skärmramen möjliggör det ju för varje individ att placera sina händer precis där det är bekvämt. Att kalla det dödyta tycker jag är överdrift, det fyller ju faktiskt en väldigt viktig funktion.

Det är nästan att jag ser fram emot den första surfplattan/smartphonen helt utan skärmram (om nu någon tillverkare skulle lägga tid på det) bara för att få se alla klagomål 😛

Micke
Medlem
Micke

Sorry räknade fel. 5% av skärmkantsytan. Inte 0,5% Den tar upp 1,4% av paddan. Som jag sa. Om du vill ha paddan så som den är i dag så kan du köra vidare på defaultläget och avnjuta full screen bara i filmläge och andra äkta full-screen fall. Hur menar du exakt samma ställe? Valfriheten är enorm och begränsas bara av mjukvaran. Du confar det så som du vill ha det. Det är i dagsläget du inte har någon valfrihet. Man får ta det som finns liksom. Jag förstår inte hur du kan klanka ner på valfrihet. Lite mera framåtanda får… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Min poäng är att ”confa” saker går hem hos en typ av användare som knappast blir större, snarare tvärtom. Valfrihet är bra, jag ser bara inte hur en sån här produkt kommer bli verklighet. Om en sådan lanseras måste allt fungera sömlöst.