Intels nya Haswell-arkitektur kommer att lanseras först i början på juni månad men redan nu dyker de det första genomgående prestandatestet upp på flaggskeppet Core i7-4770K. Där vi får bekräftat att Intel spetsat både CPU- och GPU-delen på sin nya processorarkitektur.

Intel Core i7-4770K kommer som namnet avslöjat bli Haswell-arkitekturens ersättare till Core i7-3770K, det nuvarande flaggskeppet i Intels Ivy Bridge-arkitektur. CPU-arkitekturen är i grunden densamma och basfrekvensen på 3,5 gigahertz kvarstår. Men genom prestandaoptimeringar och nya instruktionsstöd har Intel lyckats öka prestandan vid samma klockfrekvens, något som Tomshardware lyckas bekräfta i sina tester.

blender

visual-studio

Med ett tidigt testexemplar av Intel Core i7-4770K har den tyska webtidningen kört igenom en mängd olika CPU- och GPU-tester där Haswell i rena flertrådade CPU-tester når mellan 7 till 13 procent högre prestanda än motsvarande Ivy Bridge-processor.

Ser man till den integrerade GPU-delen har vi här fyra extra exekveringsenheter, totalt 20 stycken, att arbeta med i desktopmodellen av Haswell. Grafikdelen kallas i dessa processorer för GT2 men den riktiga prestandaversionen av Haswells grafikdel kommer endast att dyka upp i de bärbara kretsarna, då med namnet GT3 och totalt 40 exekveringsenheter.

hitman

wow

Intel Core i7-4770K kan med sin Intel HD Graphics 4600 GPU trots allt bjuda på en märkbar prestandaökning jämfört med HD Graphics 4000 i i7-3770K. Däremot inte tillräckligt för att knäppa AMD och A10-5800K på näsan när det gäller grafikprestanda i det stationära segmentet.

Intel kommer att lansera sin Haswell-arkitektur och den nya LGA1150-plattformen i början på juni månad och prestandaökningen ser ut att vara i linje med vad vi förväntat oss. Den stora frågan är nu hur överklockningspotentialen ser ut, något Tomshardware inte undersökte närmare. Samt de mobila varianterna som bör komma med rejält mycket kraftfullare grafikdel.

Noterbart är också att varken kretsar eller mjukvara och drivrutiner är spikade i detta laget och Intel kan mycket väl lyckas få till ytterligare optimeringar innan Haswell lanseras. Men dessa prestandauppgifter bör ge en hyfsad bild av vad vi kan vänta oss i juni.

Läs hela prestandaförhandstitten på Tomshardware.


6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
triDavedj christianflopperMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

2år gammal 2500k verkar som den ska bytas nu. 🙂

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”flopper”]2år gammal 2500k verkar som den ska bytas nu. :-)[/quote]

Äh, kör min i 4.8GHz, tror jag klarar mig ett tag till 🙂

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Marquzz”][quote name=”flopper”]2år gammal 2500k verkar som den ska bytas nu. :-)[/quote]

Äh, kör min i 4.8GHz, tror jag klarar mig ett tag till :)[/quote]
samma men den känns antik nu. 😉

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”flopper”][quote name=”Marquzz”][quote name=”flopper”]2år gammal 2500k verkar som den ska bytas nu. :-)[/quote]

Äh, kör min i 4.8GHz, tror jag klarar mig ett tag till :)[/quote]
samma men den känns antik nu. ;-)[/quote]

Skärp dig! Inte behöver du byta ut din 2500k när min till och med min Q6600 känns ganska rapp. Dock så blir det Haswell i sommar.

triDave
Gäst

Kör 1366/980 som fungerar hur bra som helst för mina behov, funderar på att byta när ersättaren till 2011 kommer, någon som vet när det sker och vad den heter?

triDave
Gäst

Tydligen så ryktas det om att det nya chipset:et är X99 🙂