Counter-strike och e-sportsstjärnan Emil ”Heaton” Christensen ryter till mot Riksidrottsförbundet och begär dem att erkänna e-sport.

Heaton var nyligen på besök i NordicHardwares studio och berättade i en öppenhjärtig intervju om allt från sina bästa spelminnen till kamp mot övervikt och striden för att ge e-sporten det erkännande den förtjänar. De förståsigpåare som inte vill acceptera e-sporten som en riktig sport fick både bokstavligt och bildligt talat tummen ner.

Nu fortsätter Emil sin kamp för e-sportarnas framtid och publicerar en krönika i tidningen Metro där han går hårt åt Riksidrottsförbundet. Den åttafaldige CS-mästaren begär att Riksidrottsförbundet ska ge e-sporten sitt erkännande, precis som andra sporter i Sverige. Ett erkännande e-sporten redan fått i bland annat stora idrottsnationer som USA.Tillsammans med Arena Academy lämnar nu Heaton in en officiell ansökan till Riksidrottsförbundet för att få e-sporten erkänd som sport. Något som han påpekar redan befästs av vetenskapen där tyska forskare konstaterat att e-sportare stimulerar sina hjärnor upp till fyra gånger mer än en genomsnittlig människa. Detta med 400 rörelser per minut och tvingas ta beslut med en puls på mellan 160-180 slag per minut.

”Det är likställt med vad som sker i kroppen under ett väldigt snabbt lopp, nästan ett maratonlopp. I mina ögon är e-sporten lika krävande som de flesta andra typer av sporter, om inte ännu mer krävande”, säger Froböse till Deutsche Welle.

I Sverige är kämpar fortfarande e-sporten för sitt offentliga erkännande och nu drar Heaton och Arena Academy åt tumskruvarna ordentligt med sin ansökan till Riksidrottsförbundet.

Intervju: HeatoN snackar möss, esport och käkar bullar

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MorkulLukromKnut Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Jag har stor respekt för e-sportare och anser att deras prestige i sportvärlden är lite väl låg. Men att komma och påstå att de skulle vara en idrott förlöjligar ju bara dem. Idrott definieras som kroppsövningar med fysisk aktivitet. Tag schack som ett exempel, detta är också en sport men inte en idrott och där med inte medlemmar i RF.

Dags för E-sportare att återkomma till verkligheten och faktiskt titta på saker som kan höja deras prestige istället för att förlöjliga dem.

Knut
Gäst
Knut

Det är väl ingen som påstår att det är en idrott? Det är ordet ”Sport” som snackas 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Man vill ansöka om medlemskap i riksidrottsförbundet som i sina stadgar säger att medlarna ska representera olika idrotter. Detta torde betyda att man vill klassa sig som idrott alternativt inte kontrollerat riksidrottsförbundet s regler. Oavsett vilket så är det ett outgrundat utspel som förlöjligar E-sporten mer än ger den prestige som den väl behöver,

Lukrom
Gäst
Lukrom

Okej, så dart kan få vara med i RF men inte e-sport? Om du någonsin tittat på dart i jämförelse med t.ex. starcraft 2 så är det senare mer krävande både fysiskt och mentalt. Jag skulle nog kunna säga detsamma även om bågskytteförbundet, boule, biljard, curling och kanske även gångförbundet. Om du över huvud taget läste artikeln ovanför så borde du läst att e-sportares puls kan uppgå 160-180 slag per minut, starcraft spelare på elitnivå gör ofta mellan 300-400 ”actions” per minut och att det stimulerar hjärnan 4 gånger mer än en genomsnittsmänniska. Kan du på allvar påstå att detta… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

”Om du över huvud taget läste artikeln ovanför så borde du läst att e-sportares puls kan uppgå 160-180 slag per minut, ” Ja om du sedan läser den tyska studien ifråga så kommer du inse att detta inte handlar om fysisk ansträngning utan psykisk. Studien visar också exempel på filmstudie där de har fått upp pulsen i över 150 slag i minuten. Ska bio besök också räknas som idrott menar du? Idiotisk jämförelse jag vet men poängen är att man måste ta fakta för vad den är och jämföra den där efter. Kan inte jämföra fysisk och psykisk ansträngning. Som… Läs hela »

Knut
Gäst
Knut

Vilken väg ska man gå tycker du för att få det erkänt som en sport då?

Morkul
Medlem
Morkul

Bra fråga Knut och detta är någonting som E-sportarna måste sätta sig ned och tänka igenom. Efter att ha pratat med två professionella E-sportare så har jag i alla fall fått uppfattningen om att Heaton är tämligen ensam om att vilja ansluta sig till RF. Anslutning till RF skulle bland annat betyda att man godtar deras värdegrund vad gäller doping och då skulle till exempel energidryck inte vara tillåtet, detta gäller även andra helt vanliga kosttillskott som många ”svenssons” tar när de tränar. Så som SESF (Svenska Esportsföreningen) ser ut idag då de flesta E-sportare inte ansluter sig och det… Läs hela »

Lukrom
Gäst
Lukrom

Skitbra, ignorera allt förutom pulsen.
Du är riktigt övertygande. Jag är säker på att alla som läser kommentarsfältet håller med dig nu

Morkul
Medlem
Morkul

Jag citerade bara en litet snutt men om du läser igenom studien så kommer du snabbt se att ingenting av det du skrev om fysisk aktivitet skämmer.

Sedan håller jag med om att boule och biljard inte borde vara med under RF, men båda dessa har mer fysisk aktivitet än E-sport. Då du å andra sidan nämner du sporter som bågskytte curling och gång så inser man snabbt att du inte har koll på fysiskt aktivitet. Du är varmt välkommen att prova till exempel bågskytte och jag lovar att du kommer ångra dina ord 😀