Hitachi har en hel del häftiga bildskärmslösningar under utveckling. Nu har vi fått ta del av deras senaste alster, en 6,6-tums pekskärm av transmissive IPS-model med sällan skådad hög pixeldensitet. Tack vare en upplösning på 1600 x 1200 pixlar har skärmen 302 ppi, nästan i klass med Apples Retina-skärm på 326 ppi.

Pixels Per Inch är många gånger viktigare än just själva upplösningen där det hela handlar om att skapa en illusion för ögat att varje ritat objekt har perfekta kanter utan kantighet. För det mänskliga ögat går gränsen någonstans vid 300 ppi, vilket borde betyda att skillnaden på exempelvis Apple Retina-skärm och Hitachis 6,6-tums prototyp är mest akademiska. Även om ögats uppfattning givevis påverkas av avståndet till skärmen.

ips
Bildkälla: Impress

Mer intressant blir det om vi exempelvis jämför med en Samsung Galaxy Tab som nyligen lanserades med en 7-tums pekskärm med 1024×600 pixlars upplösning, vilket ger 169 ppi. Ännu värre om vi jämför med en standard netbook som har samma upplösning som Galaxy Tab men med en 10-tums panel. Detta ger då 118 ppi vilket även på längre avstånd ger skärmen en sämre skärpa.

Bland stationära skärmar hittar vi de högsta pixeldensitererna i de nya 27-tums panelerna som med 2560 x 1440 pixlars upplösning ger 108 ppi, men samtidigt avnjuts på länge avstånd än mobila skärmar.

Vi hoppas verkligen att vi får se högre pixeldensitet överlag på den mobila marknaden, men även bland stationära skärmar där allt för många stora modeller fastnar på 1080p upplösning. Hitachi har inte avslöjat några detaljer kring när skärmen väntas ut på marknaden eller kan hittas i produkter. Men vi hoppas givetvis på tablets med denna spännande bildskärm som knappast skäms för sig med ett kontrastförhållande på 800:1 samt en ljusstyrka på 400 cd/m2.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
fackamatothis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Den här Sony laptopen http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=626601 lär ju ha ett högt ppi. Vet dock inte hur man räknar, men 1080p på 13 tums skärm säger ganska mycket. Problemet är väl dock att allt blir så smått att man måste sitta nära skärmen för att läsa liten text.

fackamato
Medlem

[quote name=”this”]Den här Sony laptopen http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=626601 lär ju ha ett högt ppi. Vet dock inte hur man räknar, men 1080p på 13 tums skärm säger ganska mycket. Problemet är väl dock att allt blir så smått att man måste sitta nära skärmen för att läsa liten text.[/quote]

Fast upplösningen på skärmen / DPI har ju inget med storleken på fonter att göra… fonten skall ju inte bli mindre bara för att man ökar upplösningen, då är ju något knasigt :S

Snyggare skall den dock bli, pga högre upplösning.