Huawei Matebook 13 presenteras för lansering i Europa på MWC-mässan i Barcelona i dag. NordicHardware är på plats men har faktiskt redan fått ta en förhandstitt på den nya modellen som kan beskrivas som en alldeles lagom ultrabook.

Huawei har inte gjort datorer särskilt länge och de datorer som företaget tidigare lanserat har främst fokuserat på marknadens högsta segment. Huawei Matebook X Pro är ett utmärkt exempel. Den har en tunn design med tunna skärmramar och ganska hög prestanda. Datorns extrema design har dock tvingat Huawei att göra flera kompromisser. Den mest uppenbara är webbkamerans underliga position i tangentbordet. Med Matebook 13 har Huawei gjort sig av med många av de tidigare kompromisserna, de har sänkt priset och ändå höjt prestandan.

Från 10 till 25 watt

En förändring som Huawei har gjort för att göra Matebook 13 till ett lite mindre extremt alternativ är att minska upplösningen på skärmen. Istället för Matebook X Pro:s 2 000 x 3 000 har Matebook 13 en upplösning på 1440 x 2 880. Det är fortfarande en relativt hög upplösning för en 13 tum skärm som inte kräver riktigt lika mycket från datorns GPU. På tal om GPU har Huawei gjort en gigantisk grafikuppgradering med Matebook 13. Istället för att använda en Nvidia GeForce MX150 på 10 watt, som Matebook X Pro, har Matebook 13 en 25 watts-version. Det gör den knappast till en gamingdator men det gör den ändå till en ganska kompetent dator för kompakt videoredigering eller väldigt lätt gaming.

Även när det gäller CPU ligger faktiskt Matebook 13 steget före sitt dyrare syskon. Med Intel Whiskey Lake-processorer, antingen Core i5-8265U eller Core i7-8565U, ligger den ett steg framför Matebook X Pro:s Kaby Lake-chip. När det gäller RAM stöter vi dock på en av få punkter där Matebook X Pro fortfarande har en fördel. Matebook 13 går bara upp till 8 GB RAM, medan Matebook X Pro går upp till 16 GB. 8 GB RAM är mer än tillräckligt för många och det passar till Matebook 13:s övrigt ”lagom” egenskaper men det gör att den kanske ändå inte passar så bra till vissa RAM-krävande applikationer så som videoredigering, bildredigering med mera.

Avlång trackpad och fingeravtryck

Matebook 13 har samma typ av tangentbord som Matebook X Pro. Det erbjuder ganska bra fysisk återkoppling och är därför lätt att skriva på. Nu utnyttjar det datorns bredd till max. Här finns få specialfunktioner och alltså ingen webbkamera. Den sitter tack och lov strax ovanför skärmen. Huaweis integrerade fingeravtrycksläsare sitter kvar i på/av-knappen, vilket gör det lätt att starta datorn och verifiera fingeravtrycket samtidigt. Med bra standby-tid i moderna ultrabooks känns det dock som en relativt minimal fördel eftersom datorn troligen främst används i viloläge och startar automatiskt så fort locket öppnas.

Ett av få sätt som Matebook 13 inte är så ”lagom” på är portar. Huawei har tagit steget in i ”framtiden” genom att ta bort alla USB A-portar och nöjt sig med dubbla USB Typ-C-portar och en hörlursport. Det är lite synd eftersom Matebook X Pro hade en USB A-port och dessutom är en gnutta tunnare än Matebook 13. Laddning sker i alla fall med en ny USB-C-laddare som har stöd för Huawei Super Charge för snabbladdning.

Nyheten? Ett klistermärke

För dig som har koll på laptop-världen låter det kanske lite konstigt att vi skriver om Matebook 13 som en nyhet nu. Den presenterades ju för den amerikanska marknaden på CES-mässan i januari. Svaret är att den nu presenteras för Europa. Nyheten för Europa är en klisterlapp och ett fåtal regionaliseringar, så som tangentbordet. Klisterlappen sitter bredvid det klassiska Intel-märket. Huawei Share-märket är en gnutta större än Intel-märket och är inte mycket mer än ett klistermärke… med ett NFC-chip. Det är tänkt att koppla telefoner till datorn över Bluetooth och är specifikt tänkt att användas med Huawei Share-mjukvara som är förinstallerad på datorn och som finns på Huaweis smartphones. Eftersom klistermärket, i vår mening, är ganska fult, hade det varit betydligt bättre att integrera det i datorn istället. Nu känns det mer som en eftertanke som Huawei klistrat på i ett försök att ha något nytt inför Europa-lanseringen.

Vi har inte testat Matebook 13 särskilt länge och är inte redo att komma med ett fullständigt utlåtande. Med lite bättre grafikprestanda, en lite mer rimligt upplöst skärm och ett betydligt lägre pris kan Matebook 13 ha en framtid som ett bättre alternativ för en större målgrupp.

Huawei Matebook 13 lanseras nu med priser från 10 000 till 13 000 kronor, där den dyraste modellen har Core i7-processor och pekskärm och den minsta nöjer sig med Core i5 och saknar pekskärm.

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Ytmonterat LPDDR3. :/