Efter att en längre tid ha blivit utknuffad från marknaden av konkurrerande arkitekturer som ARM och X86 slår IBM näven i bordet och bildar en allians med inga mindre än Google, Mellanox, Tyan och Nvidia för att åter blåsa liv i sin inhemska Power-arkitektur.

IBMs egen familj arkitekturer och instruktionsset under namnet Power har tidigare varit ganska vanlig att hitta på marknaden och sågs ett tag som en stark konkurrent till Intels X86-arkitektur. Power låg som grund till flera års modeller av Apples Mac-datorer och återfanns även i hjärtat av samtliga av förra generationens spelkonsoler Xbox 360, Playstation 3 och Nintendo Wii.

IBM har haft flera tidigare samarbeten andra företag för att vidareutveckla och marknadsföra sin arkitektur, däribland Apple och Motorola. Men efter att ARM fått sitt stora genomslag genom den mobila marknaden har Power tappat kraftigt med marknadsandelar och har tappat omkring 25 procent av omsättningen bara det senaste året. Numera är det främst i servrar man återfinner tekniken.

En ny allians och öppnare marknadsmodell

Nu går IBM samman med flera stora namn på marknaden för att bilda en ny allians, kallat Openpower Consortium. Samarbetet består av IBM, Mellanox, Tyan, Nvidia och Google och målet är att ge Power-kretsarna genomslag på marknaden för servrar, datacenter och lagring.

Samtidigt tar IBM ett stort steg och väljer att göra Power öppet för andra att i samarbetet att utveckla och tillgängligt licensiering, efter att det under flera år varit helt proprietär teknik hos IBM. Openpower Consotium välkomnar även andra företag som vill bidra till samarbetet.

Den nya marknadsmodellen påminner mångt och mycket om ARM, där företag antingen kan köpa licens för färdigdesignade kärnor eller pussla ihop en egen. Exempelvis uttrycker Nvidia att de ser fram emot att kunna kombinera Power med sin egen GPU-teknik och CUDA, som även dessa numera är tillgängliga för licensiering.

När samarbetet kan tänkas resultera i nya servrar och andra produkter är oklart, men det är minst sagt intressant hur flera tidigare helt proprietära tekniker nu övergår i betydligt mer öppna modeller.

Källa: IBM
Bild: ”Rajithtvm”


Relaterade nyheter:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Sqiar BIMichaelJackson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
MichaelJackson
Gäst
MichaelJackson

Detta är ett tecken på att det inte går bra för IBMs stora POWER7 Unix servrar. När IBM har monopol (t.ex. stordatormarknaden) så släpper IBM inte greppet, eller släpper in andra, eller öppnar upp sin programkod. IBMs affärsmodell är monopol. Efter IBM PC så släppte IBM sin PS/2 serie som var stängd (med t.ex. sin stängda MCA buss), men då hade IBM PC tagit fart redan. Så vi slapp ett nytt IBM monopol med PS/2. Att IBM öppnar upp POWER cpuerna, är ett mycket dåligt tecken. Det måste gå riktigt dåligt för att IBM ska göra ett så desperat drag.… Läs hela »

Sqiar BI
Gäst

Business intelligence Analyst

SQIAR (http://www.sqiar.com/services/bi-strategy/) is a leading Business Intelligence company.Sqiar Provide business intelligence Services Which help the company to present Information in Meaningful form.