Intel som under många år varit klassledande inom kretstillverkning får allt större konkurrens från aktörer som Samsung och TSMC. Men nu avslöjar företaget planerna för kretsar tillverkade med 10 nanometerteknik som sägs dyka upp på marknaden redan under andra halvåret 2017.

Intel har idag flera olika processorserier på marknaden som tillverkas med 14 nanometerteknik. Medan processorjätten tidigare ofta legat ett eller två steg före sina konkurrenter har man på senare år tappat lite av sitt försprång. När Intel i januari 2016 i en arbetsbeskrivning påpekade att produkter tillverkade med 10 nanometerteknik skulle lanseras inom ungefär 2 år gick finanstidningen Motley Fool ut och ifrågasatte Intels framtidsplaner. Att lansera sina första kretsar på 10 nanometer under 2018 var inte tillräckligt förtroendeingivande med tanke på konkurrensen från TSCM och Samsung som båda har pratat om initial tillverkning med 10 nanometer redan i slutet av 2016.

Läs även: Intel kan släppa tre processorserier på 10 nm – 7 nm först år 2020

Intel valde att kontakta Motley Times och påpekade att information i arbetsbeskrivningen helt enkelt var felaktig och att Intel kommer att lansera sina första 10 nanometerskretsar under andra halvåret 2017.

Läs även: 10nm försenas – Intel Kaby Lake efterträder Skylake under 2016

Tidigare rapporter pekar mot att Intel introducerar inte mindre än tre nya CPU-familjer baserade på 10-nanometerteknik och dessa med namnen Cannonlake, Icelake och Tigerlake. Cannonlake väntas bli först ut på marknaden och troligtvis med ett initialt fokus på bärbara och energisnålare produkter.

Källa: Motley Fool

Lägsta pris på Prisjakt.nu

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
S0urcerr0RGatsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Samsung har ibland gjort ordentliga galopper när det kommer till teknologiska framsteg. Tex när dom för ett år sedan släppte en sjukt påkostad kamerasensor som bråkade med dom största giganternas flaggskeppssensorer, och trumfade dom på flera fronter. Den sensorn dök upp från ingenstans. Det är ett av flera exempel, och det är därför inte omöjligt att Samsung likt tidigare helt utan förvarning släpper en press release att dom tex hoppar över 2 nod-steg och går till 7 nm direkt. Det skulle dessutom kunna hända precis när som helst. Deras senaste satsningar skulle kunna vara en liten hint om detta. Kort… Läs hela »

Johan
Medlem
Johan

[quote name=”S0urcerr0R”]Samsung har ibland gjort ordentliga galopper när det kommer till teknologiska framsteg. Tex när dom för ett år sedan släppte en sjukt påkostad kamerasensor som bråkade med dom största giganternas flaggskeppssensorer, och trumfade dom på flera fronter. Den sensorn dök upp från ingenstans. Det är ett av flera exempel, och det är därför inte omöjligt att Samsung likt tidigare helt utan förvarning släpper en press release att dom tex hoppar över 2 nod-steg och går till 7 nm direkt. Det skulle dessutom kunna hända precis när som helst. Deras senaste satsningar skulle kunna vara en liten hint om detta.… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”Gatsson”]Eeeh vad skulle Intel göra med denna hästballe och hur skulle Intel och marknaden ändras menar du om Samsung är först till 7nm?[/quote]Om man tittar på Samsungs tidigare galopper så ser man att dom gör dessa satsningar flera år innan konkurrensen.Så om Samsung releasar detta om ett år så kommer dom ha 3 års försprång på Intel. Det kommer innebära att ARM baserade CPU’er/SoC’s får sig ett ohyggligt stort kliv i prestanda och strömbesparing. Det kan även innebära att Apple överger x86 (eftersom sådana rykten redan gått en tid). Dessutom kommer AMD kanske även få tillgång till att producera… Läs hela »