För de som fortfarande var tveksamma, så har det Intel pratat om i så många år inträffat. Intel är officiellt en utvecklare av systemprocessorer på smartphone-marknaden och har lyckats få två partners, varav den ena blir extra viktig.

Intel har tidigare gjort två försök i att utveckla en plattform för smartphones, och inte lyckas få så mycket som en designvinst. Nokia var tänkt skulle bli deras nyckelpartner men då de valde att påbörja en stenhård satsning på Microsoft och Windows Phone fick Intel tänka om. Istället för att satsa på MeeGo (numera Tizen) valde de att ta ett mer öppet alternativ i form av Google Android.

Lenovo K800 blir Intels första smartphone ut på marknaden. Hjärtat i den är Intels purfärska systemprocessor Penwell som ingår i deras Medfield-plattform. En funktion som ska få Intel att från start stå ut ur mängden är inbyggda funktioner för snabbare och bättre kamera. Smartphones med Intel Medfield ska kunna knäppa totalt 15 bilder i 8 megapixlar varje sekund. Den här funktionen kommer även finnas närvarande på Lenovo K800 som börjar skeppas i Kina under årets andra kvartal.

Lenovo_K800Bildkälla: Anandtech

En aktör som är mer trolig än Lenovo att nå Sverige är ingen mindre än Motorola, som ser ut att bli Intels största och viktigaste partner framöver till dess att andra tillverkare fått upp ögonen för dem. Motorola och Intel har inlett ett strategiskt partnerskap som ska vara i flera år, och täcka en bred mängd smartphones. De första smartphones från Motorola kommer att skeppas till teleoperatörer för validering i sommar, och släppas på konsumentmarknaden ”kort därefter” vilket blir innan årsslutet. Värt att pointera är att Motorola köptes upp av Google som står bakom operativsystemet Android.

Hur blir det nu med App-stödet?

Intel har under utvecklingen av sina systemprocessorer tänkt på det här med applikationsstödet i Android. Alla nya Appar som skrivs för Android framöver kommer ha stöd för ARM och x86, så där är problemet icke-existerande menar Intel. Problemet är äldre Appar. Alla Android-Appar körs i en virtuellmaskin och är på så sätt inte kräsen när det kommer till olika processorarkitekturer. Där man kommer stöta på problem är Appar som är nativt skrivna för ARM, vilket innebär det mesta som är CPU-krävande.

angry-birds-spel-logga

Men Intel ska ha lyckats lösa det problemet med hjälp av binär översättning. Intel har inte gått ut med mycket information kring detta, men det innebär att deras Medfield-plattform kommer översätta ARM-binärkod till x86 i realtid. På så sätt hoppas Intel uppnå runt en App-kompatibilitet på runt 90 procent vid lansering. Medan binär översättning oftast är segare än att köra nativ kod, så ska Intel vara självsäkra i att de kommer kunna erbjuda en jämn upplevelse.

Så för att sammanfatta App-stödet så kommer runt ~10 procent inte fungera när lanseringen på marknaden sker, men det låter som att det är CPU-krävande applikationer som de för underhållning som inte garanterat kommer fungera. Det kommer alltså dyka upp kompatibilitetsproblem under en övergångsperiod, innan större delen av alla appar skrivits om eller uppdaterats till en nyare version.


Relaterade nyheter:

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

K800 ett klassiskt telefonnamn.