Nyligen kunde vi avslöja att halvledargiganten Intel riskerade att åka på de största böterna som utdömts i Europakommissionen. Nu är det inte längre en risk utan att faktum då Intel blivit dömda för att genom olagliga metoder hindrat konkurrenten AMD att agera på processormarknaden. Intel har enligt EU-kommissionen brutit mot konkurrensregelverket och har nu dömts att betala ett rekordstorts skadestånd på 11.5 miljarder kronor.

Beslutet betyder att Intel klarar sig något lindrigare undan än vad värstascenariot inneburit. EU-kommissionen hade möjlighet att döma Intel till att betala böter om 10% av företagets årsinkomst 2008. En summa som hade blivit nästan exakt det dubbla, runt 23 miljarder kronor.

Men det är trots allt en dubbelt så hög bötessumma som EU tidigare dömt Microsoft att betala i ett liknande mål.

Intels fall började redan år 2000 när AMD anmälde Intel för att på olagliga vägar använda sin marknadsledande position på processormarknaden och hindra en rättvis konkurrenssituation. Intel ska bland annat betalt PC-byggare för att använda deras kretsar istället för AMD men även tillämpat olagliga rabatter för partners som uteslöt AMDs produkter.

Intel själva hävdar att EU-kommissionens dom är felaktig och att man ska överklaga till EUs näst högsta domstol.

”Intel takes exception to this decision. We believe the decision is wrong and ignores the reality of a highly competitive microprocessor market” – Paul Otellini, vd på Intel

Men EU-kommissionens förespråkare Neelie Kroes menade att domen ska utfördas omedelbart och att Intel har tre månader på sig att betala det rekordstora skadestånder. Samtidigt som nu även de amerikanska myndigeheter ser över Intels arbetsmetoder.

Uppdatering: Intels och AMDs officiella svar på domen går att läsa i pressmeddelandena nedan;

Intel – EC Ruling: Statement by Intel President and CEO Paul Otellini

AMD – AMD Comments on European Commission Ruling that Intel Violated EU Law and Harmed Consumers 

Källa: Reuters

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid