Intel lanserade i början av februari sin SSD 520-serie baserad på den populära och extremt vanliga SandForce SF-2281, dock med en alldeles egen firmware. Nu avslöjar taiwanesiska tillverkare att Intel har flera nya SSD-serier på gång under året.

Intel’s senaste 520-serie som går under kodnamnet Cherryville bygger på företagets 25 nanometer MLC-NAND, som de bygger tillsammans med Micron i det gemensamma bolaget IMFT. SSD-enheten visade sig prestera bra i våra tester, och Intel lovar att deras 520-serie med SandForce ska vara mer tillförlitlig än från andra tillverkare. Detta då de har ett eget firmware utvecklat i samarbete med SandForce som numera ägs av LSI. Men de planerar att släppa en uppföljare redan i år enligt uppgifter till DigiTimes.

Under årets tredje kvartal kommer en ny 500-serie vid namn King Crest, som troligen kommer ingå i en 530-serie från företaget. Den nya serien kommer använda deras nya 20 nanometer MLC-NAND, någonting som förhoppningsvis kommer att resultera i lägre priser. Förutom Maple Crest vi tidigare hört talats om, planerar de inget mindre än ytterligare två nya 300-serier under kodnamnen Jay Crest och Oak Crest för årets fjärde kvartal. Även här är detaljerna få, och även här är det deras nya 20 nanometer MLC-NAND som kommer att användas.

Förutom de nya SSD-serierna för konsumenter, så ska Intel även komma med en ny 700-serie under kodnamnet Taylorsville för företagetsmarknaden. Även här är det 20 nanometer MLC-NAND som gäller, och Taylorsville ska komma i kapaciteter av 100 GB, 200 GB, 400 GB och 800 GB. Förutom detta bör det även använda PCI Express-gränssnittet, istället för SATA som ordinarie SSD:er.

Högre transistordensitet och lägre kostnader kan vi vänta oss av SSD:er med den nya tekniken

De nya 20 nanometersminnena väntas kräva nya typer av kontrollerkretsar för SSD-enheter, och vilka alternativ vi kan vänta oss är bara någonting vi bara kan spekulera i. Om vi får spekulera fritt kan Marvells nya vara ett lämpligt alternativ, men vi väntar oss också att SandForce/LSI ska släppa en helt ny kontrollerkrets under andra halvan av året. Med tanke på deras nya samarbete, finner vi det inte helt otroligt att Intel blir en av de första med en SSD och en kontrollerkrets i LSI/SandForces SF-3-serie.


Relaterade nyheter:

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Jacob Hugosson-Tjalve-thisRatAta[BK]Tempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Spännande! Jag hoppas Intel uppgraderar sin 300 serie med bättre kontrollerkrets nu.

fackamato
Medlem

Känner jag intel rätt så kommer deras nya 300-serie inte vara mycket snabbare än nuvarande Intel SSD:ar. :/

ctrl
Gäst
ctrl

Har inget emot prestandan på nuvarande 300 serie. De kanske däremot kan pressa ner priserna ordentligt. För jag tycker på det stora hela att mb/s kriget gör lite om priserna fortfarande ligger norr om 1500.

Jag vill ha stora enheter till lägre priser. Så man slipper köra enbart OS på SSD och kanske kan lägga in mer saker på dem som spel och större video/renderings applikationer

Dravond
Medlem
Dravond

Hastigheten på intel 320 serieär för mig fullt tillräckligt men det som jag vill ha är mer utrymme för lägre pris… Att ha super hastigheter är alltid trevligt men om ja får välja mellan en lite supersnabb eller en stor långsammare är valet självklart. Långsamheten är ju relativ…

Men med de mindre nand kretsarna kommer ju då tyvärr färre skriv cykler… Så hur lång garranti det blir på dessa blir intressant…

Andreas G
Medlem

Jag tror inte många behöver högre hastigheter än Intel har med de flesta av sina SSD.

Det är inte därför man fastnar för SSD efter man provat det en gång. Det är svarstiderna. Det är så klart ett plus, men för mig är det svarstiderna alla dagar i veckan som är viktigast.

RatAta[BK]
Medlem
RatAta[BK]

Själv skulle jag inte bli ett dugg förvånad om det visar sig att 330 är en sandforce 2 med långsammare minnen än 520, typ Corsair Force 3. Sedan satsar Intel mer på storleken och priset. Sedan är alltid 5års garanti uppskattat 😛

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”RatAta[BK]”]Själv skulle jag inte bli ett dugg förvånad om det visar sig att 330 är en sandforce 2 med långsammare minnen än 520, typ Corsair Force 3. Sedan satsar Intel mer på storleken och priset. Sedan är alltid 5års garanti uppskattat :-P[/quote] Det skulle iuförsig sig vara en rätt intressant. Jag tror dock inte de ger upp sin egen kontrollerkrets då den fortfarande presterar ok. Det är sant att ju högre tillverkningsteknik, destå billigare per gigabyte blir enheten, men sammtidigt så är det samma kurva när det gäller prestanda. den höga prestandan hos SSD kommer av att man använder… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Nått man inte heller skall glömma bort är att hållbarheten minskar med mindre storlek.

RatAta[BK]
Medlem
RatAta[BK]

[quote name=”Tempel”]Nått man inte heller skall glömma bort är att hållbarheten minskar med mindre storlek.[/quote]

Lovar intel 5års garanti så bryr i alla fall inte jag mig om vilken tillverkningsteknik som ligger i grunden. Den håller tillräckligt länge i alla fall.

this
Medlem
this

Om Intel fortsätter med sin egna kontroller i nästa budget enhet så borde man kunna sätta riktigt trevliga priser. Den kontrollern lär ju ha betalt av sina utvecklingskostnader för länge sedan. Lite tråkigt dock med avsaknaden av Sata 3.0 stöd. Men som budget enhet spelar det inte speciellt stor roll.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”smartidiot89″]Kan inte göra mycket annat än att hålla med, svarstiden finns där vilket är det viktigaste. Sen har de äldre kontrollerkretsarna en klar fördel mot de nyare. Man läser hela tiden om felande SSD-enheter och buggar, med äldre kontrollerkretsar har man förhoppningsvis lyckats knacka ut de flesta problemen.[/quote]

Ska vi inte alla bara gå ut och köpa oss några SSD med gammla klassika JMF602 kretsar 😛