Intel Light Peak ska göra entré på konsumentmarknaden under nästa år och med dataöverföringshastigheter på 10 Gbps har bland annat USB 3.0 sett ut som ett lovligt byte. Men enligt ingenjörer och analytiker blir det svårare än man tror för Intel att konkurera ut den nya USB-standarden.

 

Intel har tidigare påpekat att Light Peak inte utvecklats som en ersättare till USB-formatet, utan ett komplement. Men då tekniken gör det möjligt att överföra data, ljud, nätverksaktivitet, ja mer eller mindre alla digitala signaler i en dator med extremt hög hastighet är det ganska uppenbart att andra format ligger risigt till.

Enligt en nyligen publicerad analytikerrapport väntas dock Light Peak få det svårt att ta sig in på marknaden redan under nästa år. Inte minst hos de större OEM-tillverkarna där en intervjuad PC-ingenjör påpekade att det helt enkelt inte finns någon användning för formatet i dagsläget.

”I think there will be some who will use Light Peak, but not the volume OEMs like the Acers, HPs and Dells”[…]”None of the top three (HP, Dell, Acer) have made even a hint of support for Light Peak—these OEMs are well known supporters of USB 3.0”

Även om Light Peak redan i sin första version mer än fördubblar den teoretiska överföringskapaciteten hos USB 3.0 är det få konsumenter som kommer vara i behov av denna överföringsprestandan. Samtidigt som kostnaden för att trycka in Light Peak-stöd i datorer förmodligen kommer att bli högre än Intel uppskattat. Närmare 5-10 USD, mot de 2 USD som Intel själva föreslagit.

Light Peak, och inte minst optiska datagränssnitt i datorer har dock en spännande framtid. Där man redan inom en snar framtid kan hitta passande applikationer i servrar och arbetsstationer.

Källa: EETimes

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Det stora problemet är att den inte överför el. Med USB så har du allt i samma sladd så länge det inte är nått väldigt strömkrävande. Light Peak och ett minne? En extra sladd för att driva kretsarna, kanske USB? Vad är då nyttan med det här?