Namnet Atom i samband med Intel förknippas aldrig med hög eller för den delen tillräckligt hög prestanda, någonting det ser ut att bli ändring på. Den nya Valley View som anländer nästa år får upp till fyra nya processorkärnor och grafikprestanda i Ivy Bridge-klassen.

Den nya Balboa Pier-plattformen med systemprocessorn Valley View som kommer med flera stora nyheter. Den kärna som använts sedan Atom först introducerades på marknaden 2008, väntas bli ersatt av den nya Silvermont-arkitekturen. Vi vet inte mycket om Silvermont förutom att den blir en OoO-arkitektur (Out-of-Order) likt övriga x86-processorer på marknaden, däribland AMD Bobcat och Brazos-plattformen. Det här antyder att Intel har för avsikt att äntligen ge Atom sitt första riktig lyft i prestanda. Valley View ska även introducera samma typ av Turbo Boost-teknik som används i Intels ordinarie processorer för stationära och bärbara datorer.

Balboa_Pier

Valley View ska komma med upp till fyra processorkärnor och förutom vad vi hoppas blir en stor förbättring på processorn, får Atom också grafik värdig sitt namn. Grafikdelen ska baseras Intels egna grafikarkitektur Gen 7 (används i kommande Ivy Bridge), vilket betyder att den får stöd för bland annat DirectX 11 och OpenCL 1.1. Vi finner det dock föga troligt att den får samma antal beräkningsenheter som Ivy Bridge (16 stycken). Det bör i alla fall bli en klar förbättring mot vad de har idag, med en Imagination Technologies PowerVR SGX540-kärna med grafikprestanda i klass med dagens smartphones.

Det här blir även första gången Intel introducerar en systemprocessor för persondatorn, då Valley View ska komma med processor, grafik, nordbrygga och sydbrygga inbyggt på samma krets. Systemprocessorn kommer att stödja upp till 8 GB DDR3-minne, och ha inbyggt stöd för USB 3.0. Valley View kommer att byggas på Intels nya 22 nanometersteknik med FinFET-transistorer, och bör lanseras det första kvartalet 2013. Precis som dagens Cedar Trail, kommer även Balboa Pier att skeppas i fläktlösa utföranden – vilket antyder att Atom bör hålla sig runt 10W TDP som idag, och neråt.

Källa: Phoronix, The Verge


Relaterade nyheter:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Jacob HugossonrobjohReturAndreas GS0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Om man ska försöka jämföra med någon av dagens systemprocessor i grafikprestanda, vem är närmast då tro? Så man får ett hum om vad det handlar om 😕

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Wow! Gudarna ler mot oss! 🙂Fläktlösa datorer under 10 watt med ivy bridge grafik, quicksync (antagligen), 8GB ram och USB3.Intel HD4000 skulle inte sitta fel, men HD2500 kan nog räcka för många. Nu snackar vi datorer som kan säljas för 1500-2500kr o ändå bjuda på prestanda som ingen kommer fnysa åt, annat än i monsterspel/workstation applikationer. En ultrabook med denna platform skulle nog oxå ge en komplett prestandaupplevelse – med kanske ännu bättre strömsnålhet. Retur:Här kan du jämföra 3dmark01/03/06 poäng:http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.844.0.htmlhttp://www.cartft.com/support_db/support_files/Intel_DN2800MT_Review_EN.pdf Jämför kanske ”Intel HD Graphics 2000” med ”Intel GMA 3650”. HD2000 är en klen variant av sandy bridge grafik, medans… Läs hela »

Andreas G
Medlem

Dreglande bra batteritid på allt det där? Mums!

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

[quote name=”S0urcerr0R”]
Retur:
Jämför kanske ”Intel HD Graphics 2000” med ”Intel GMA 3650”.

HD2000 är en klen variant av sandy bridge grafik, medans GMA 3650 är PowerVR grafik i klass med kanske Galaxy S1 eller S2… du kan djupgräva i klockfrekvenser/speccar om du vill veta exakt hur kraftfull GMA 3650 är – och hur den står sej mot diverse systemprocessorers grafikkretsar.
Har faktiskt inte så bra koll på hur alla dessa SoCar skiljer sej.[/quote]
Tack snälla 🙂 Dina uppgifter räcker alldeles utmärkt, ville bara veta ungefär vad det handlar om 😉

robjoh
Gäst
robjoh

Är det någon som vet hur bra HD2000/3000 är relativt vad som återfinns i AMDs Brazos?

Kommer det tvinga AMD att reagera? Skulle verkligen vilja se en liten prestanda strid bland de billigare komponenterna. (Förutsatt att de håller priserna på en human nivå)