Intel har jobbat hårt för att höja effektiviteten i sina nya Haswell-processorer och inte minst ska kretsarna dra ytterst lite ström i vila. Nu avslöjas det att Haswell kan vara för strömsnål för vissa av dagens nätaggreggat som inte är specificerade att leverera den låga ström som behövs.

Den nya Haswell-arkitekturen kommer med nya supereffektiva vilolägen som ska minimera energiförbrukningen när exempelvis en bärbar dator går i djup vila. Nu säger källor till VR-Zone att de nya vilolägena C6 och C7 kan vara inkompatibla med ATX-nätaggregat som finns på marknaden idag. Anledningen är den extremt låga strömstyrkan som processorn behöver matas med.

Med Ivy Bridge och tredje generationens Core-processorer hade Intel en specificerad lägsta ström på 0,5 ampere. Med Haswell och fjärde generationens Core-processorer sänks denna till en tiondel och 0,05 ampere. Det ger en extremt låg energiförbrukning på endast 0,6 watt över 12 volts kanalen, men skapar samtidigt potentiella problem.

Annons

Särskilt äldre nätaggregat och dem i budgetklassen kan få svårt att leverera så pass låga strömnivåer. Detta då både ATX12V v2.3 specifikationen och Intels förra generations processorkretsar bara krävde en minsta belastning på 0,5 ampere.

c7

Om nätaggregatet inte kan leverera rätt strömstyrka kan det resultera i att UVP eller OVP-skydden slår in och att strömmen stängs av helt. Det största problemet kan samtidigt bli att få tillverkare idag specificerar nätaggregatens lägsta belastning, vilket gör det svårt att veta om ditt nuvarande eller framtida nätaggregat kan leverera den strömstyrka som behövs.

För att undvika problem rekommenderas nu moderkortstillverkare att lägga in BIOS-inställningar för att aktivera och stänga av de nya vilolägena C6/C7 ifall man skulle få kompabilitetsproblem. För bärbara datorer där dessa vilolägen är som viktigast bör det samtidigt inte vara några problem då datortillverkarna där bygger nya maskiner från grunden.

Annons


Relaterade artiklar:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
KaffiMannAnton Karmehedznubbis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Magnus Olsson
Medlem
Magnus Olsson

Jag tror nog ni menar ”den låga ström som krävs”, ni har blandat ström och spänning i artikeln. Spänning är Volt, ström är Ampere.

Medlem

Det är därför man kör med AMD FX, den drar alltid tillräckligt mycket ström 😆

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

Burde det ikke stå ”Intels nya Haswell-processorer för strömsnåla för dagens moderkort?” eller tilsvarende? Stasjonære maskiner:Dette har vel ganske lite med selve strømforsyningene å gjøre, de kan stort sett bare slås av eller på. Så lenge det er en liten last på -5v skal de fleste strømforsyningene holde seg igang.Sparemodusene har vel mer med styrekretsene på hovedkortet å gjøre, som du også nevner i artikkelen. Bærbare maskiner:Så lenge ekstern strømforsyning er tilkoblet betyr lasten fra maskinvaren ganske lite, det er batteriet som drar mest for å ladde seg opp. Når batteriet er fullt vil nok kretsene som regulerer batteriet gå… Läs hela »