Intel har fullt sjå med att pressa ut felfria exemplar av sina nuvarande styrkretsar Intel P67 och H67. Men nu kommer även ny information om företagets tredje konsumentinriktade styrkrets för Sandy Bridge-plattformen, nämligen Intel Z68. Inte som själv planerar att lansera första modellen, DZ68DB, under första halvåret 2011.

Intel Z68-styrkretsen kommer att ta det bästa från P67 och H67-styrkretsarna och skapa en ny passande plattform för Intels LGA1155-plattform och Sandy Bridge. Den nya styrkretsen kommer att stödja processorernas inbyggda grafikkrets, precis som H67-kretsen, men ska även stödja överklockning med multipliers, vilket idag bara stödjs av P67-kretsen. Det första moderkortet från Intels egna led kommer att döpas till DZ68DB och ser ut att anlända under andra kvartalet.

Intel DZ68DB får stöd för SATA 6,0 Gbps, USB 3.0, överklockning, RAID och utrustas med ett flertal bildutgångar för att dra nytta av den inbyggda grafikkretsen.

Intel DZ68BC blir Intels andra modell med Z68-styrkretsen och här satsar man på en mer fullmatad specifikationslista med bland annat stöd för CrossFire och SLI (2 x 8x PCIe) samt Bluetooth och WiFi. Givetvis finns det även stöd för RAID, USB 3.0 och SATA 6,0 Gbps. Den produktplan som ny publicerats på Xfastest säger ingenting om bildutgångar på DZ68BC vilket låter något märkligt men hur det blir med den saken återstår att se.

z68

Noterbart är också att den omtalade SSD Caching-teknik som Intel Z68-styrkretsen skulle erbjuda inte väntas stå klart från dag ett. Denna funktion som vi ännu inte har fulla uppgifter kring kommer att dyka upp när Intel släpper sin Rapid Storage Technology 10.5 drivrutin.

Även Intels partners väntas lansera Intel Z68-baserade moderkort under andra kvartalet 2011, en plattform som känns betydligt mer intressant än dagens styrkretsar som fortfarande kämpar för att ta sig ut på butikshyllorna.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid