Idag lanseras Intel Sandy Bridge-E och LGA2011 som äntligen kommer att efterträda den tre år gamla LGA1366. Men vi har en ny produkt att se fram emot framöver, enligt en presentationsbild från Intel så får vi för första gången Ivy Bridge-E bekräftad och att den ska användas med LGA2011.

Idag lanseras Core i7-3960X – Världens snabbaste processor från Intel, och bygger på Sandy Bridge i ny förpackning. Processorn anländer med den nya sockeln LGA2011 och plattformen Waimea Bay, tillsammans med stöd för fyrkanalsminne och 40 PCI Express 2.0-kanaler som kanske fungerar som PCI Express 3.0. Sandy Bridge-E bygger på Sandy Bridge-EP-kärnan för servermarknaden och har egentligen åtta fysiska kärnor på kretsen, fast två är avstängda för konsumentmarknaden. Detta då man vill nå högre klockfrekvenser, och lägre strömförbrukning än vad som är möjligt med åtta.

Ett sätt att lösa problemet med klockfrekvenser och strömförbrukning är att tillverka en krets på en lägre, mer avancerad tillverkningsteknik vilket nu ska ske. Enligt en presentationsbild från Intel där de visar upp sin nya vattenkylning nämns det att den är kompatibel med IVB-E, alltså Ivy Bridge-E.

IVB-E nämns för första gången någonsin från Intel

Det har länge varit rykten om Ivy Bridge-E men vi har aldrig tidigare sett något konkret från Intel att den skulle komma, även om det kanske var en självklarhet. Vanliga Ivy Bridge släpps under mars-april nästa år och byggs på Intels nya 22nm-teknik, där vi kommer få se 4-6 procent högre IPC, runt 60 procent högre grafikprestanda med bättre bildkvalité och en förbättrad minneskontroller – bland annat.

Men vad Ivy Bridge-E ska bjuda på vet vi faktiskt inte. Det är högst troligen fyrkanalsminne, och 40 certifierade PCI Express 3.0-kanaler. Antalet kärnor kommer man troligen att öka på också. Dilemmat med Ivy Bridge-E blir lite detsamma som idag. Sandy Bridge-E är lanserad, med Ivy Bridge fyra till fem månader bort i tiden. När Ivy Bridge-E är lanserad kan det vara aktuellt för Haswell. Så för de som inte har någon brådska att uppgradera sitt system finns det som vanligt mycket att vänta på längre fram i tiden.

Relaterade nyheter:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid