Ivy Bridge är Intels kommande arkitektur baserad på Sandy Bridge och krympt från 32nm till 22nm, och förutom att erbjuda lite över det dubbla i transistordensitet och lägre strömförbrukning kommer Ivy Bridge med andra finesser. Vi kommer få se en uppskruvad grafikdel med DirectX 11-stöd, OpenCL 1.1 och nu dyker även uppgifter upp om officiellt stöd för högre minneshastigheter och BCLK-överklockningens retur?

Nya uppgifter har dykt upp som talar för att Ivy Bridge kommer få stöd för skyhöga klockfrekvenser på minnena. Ivy Bridge ska få officiellt stöd från Intel för DDR3-2133, medan flera tillverkare ska erbjuda moderkort som stödjer runt DDR3-3000 – alltså 3 000 MHz på minnet. Sandy Bridge har idag bara stöd för DDR3-1333 från Intel men klarar nästan alltid av att köra i DDR3-2133. Anledningen till att Intel höjt ribban med Ivy Bridge är för att JEDEC numera har en standard på DDR3-2133, någonting som inte dök upp förrän väldigt sent i Sandy Bridge utvecklingsstadie.

Sandy Bridge och Ivy Bridge fungerar i samma sockel

Något annat som bör glädja många av våra läsare är att BCLK-överklockning återvänder med Ivy Bridge om än fortfarande begränsat. Sandy Bridge stödjer idag bara överklockning på runt ~5% på BCLK som är basfrekvensen då den även står till grund för flera andra viktiga delar i systemet så som USB, SATA vilket resulterar i att systemet inte startar eller tappar bort dessa.

Med Ivy Bridge ska problemet inte vara helt löst men det ska däremot finnas vissa BCLK-hopp som fungerar utan ovanstående problem. BCLK ska likt Sandy Bridge gå att öka/sänka runt ~5% men i olika steg som exempelvis [illustrativa, fiktiva siffror] 50 MHz, 66 MHz, 100 MHz, 133 MHz, 150 MHz BCLK, eller basfrekvens. Antagligen handlar det om att processorn vid dessa speciella steg slår om diverse dividers för att få resterande komponenter att fungera korrekt. BCLK-överklockning blir fortfarande begränsat men ändå möjligt till skillnad från idag.

Demonstration av Ivy Bridge i tre olika utförande under maj månad

Förutom detta kommer Ivy Bridge med en starkare grafikdel som sägs komma med 16 beräkningsenheter mot Sandy Bridge 12. Dessutom får den stöd för DirectX 11 och OpenCL 1.1 vilket antyder att även Intel kommer omfamna GPGPU-beräkningar även om fokus kommer fortsätta att göra deras x86-processorer kraftfullare. Det är även ihop med Ivy Bridge Intel hoppas på att deras nya Ultrabook-koncept ska dra igång på allvar.

Nu är det här siffror vi inte kan bekräfta, utan får ta med en nypa salt. Men är det så att man återigen ska kunna överklocka med BCLK bör det glädja många då man ska kunna köpa de billigare modellerna och överklocka dem för att nå samma, eller högre prestanda som toppmodellen. Idag ligger valet mellan 2600K och 2500K om man ska överklocka, och medan 2500K bara har ett pris på 1 700 kr ligger det fortfarande utanför många budget.

Källa: FlyingSuicide

Relaterade nyheter:

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
voleyroJacob HugossonPegonAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Voleyro
Medlem
Voleyro

Jag har nyligen beställt 2600k och får den kanske hemskickad på Måndag eller tisdag, bör jag vänta eller fortsätta med 2600k? Jävligt trist att köpa något precis när nåt annat glider fram vid såna tidpunkter.

Anton Karmehed
Admin

Det är egentligen omöjligt att säga. Man sitter alltid i valet o kvalet om man ska vänta eller köpa direkt. Jag tycker däremot inte du ska vänta på Ivy Bridge, det är trots allt minst 8-9 månader tills plattformen lanseras och tänker man så långt fram kommer man aldrig köpa nytt. 🙂 Vill du ha en dator idag är 2600K ett strålande val. Om exempelvis Bulldozer blir snabbare eller ett lika bra val är möjligt, men oavsett hur du vänder på det kommer 2600K vara ett bra köp, särskilt under de förutsättningar som finns idag. priserna kanske sjunker lite när… Läs hela »

Pelle Svensson
Medlem
Pelle Svensson

ni säger:
”Ivy Bridge har idag bara stöd för DDR3-1333…”
Menar ni inte Sandy Bridge?

Voleyro
Medlem
Voleyro

Jodå, jag kommer nog vara nöjd med 2600k långt fram över. 😉