I väntan på att AMD avtäcker sina nya Zen-processorer har tidiga prestandatester med en åttakärnig Summit Ridge-processor läckt ut.

AMD utlovar kraftigt förbättrad prestanda per klockcykel med sin nya arkitektur Zen, men i brist på egna testexemplar har vi tills vidare endast hörsägen och läckor att gå på för att få en bild av de nya processorernas prestanda. Den faktiska lanseringen sker först i vinter, men nu tycks tidiga tester på ett ingenjörsexemplar ha hittat ut på nätet.

Mer specifikt har resultat läckt ut för två Zen-baserade processorer med än så länge okända produktnamn. Vad som syns är modellnumret, 1D2801A2M88E4_32/28_N, som båda processorerna delar, vilket antyder att det rör sig om två olika upplagor av samma modell. Siffrorna på slutet av modellnumret, 32/28, tycks antyda klockfrekvensen: 2,8 gigahertz basfrekvens, 3,2 gigahertz turbo.

Med sina åtta kärnor och 16 trådar tillhör de här processorerna familjen Summit Ridge, det vill säga den processorfamilj som kommer ersätta de nuvarande modellerna i FX-serien.

Tidiga tester i Ashes of the Singularity

Resultaten som listas är speltester i Ashes of the Singularity i 1080p och Standard-inställningar. Det genomsnittliga resultatet för det ena Zen-exemplaret, märkt ”ES-1D”, är 58,0 bildrutor per sekund (fps), medan det andra som märkts ”ES-2D” presterar mer blygsamt, med 31,5 fps.

Resultatet är taget som ett genomsnitt över tre testtyper med olika intensitet, med ett Radeon RX 480.AMD-Zen-ES-AotS-Benchmarks

Klicka för fullstort diagram

En annan källa har sedan letat fram motsvarande resultat för ett antal liknande och konkurrerande processorer, däribland den äldre AMD FX-8350 och konkurrenterna Intel Core i7-4790 samt i5-4670K. I det här fallet placerar sig 1D-varianten av Zen-processorn mellan de två Intel-processorerna, och visar ett tydligt prestandahopp jämfört med FX-8350.

Det är dock värt att ringa in ett par begränsningar i de läckta resultaten. För det första ger inte ett spel en full bild av processorns prestanda, särskilt inte då Ashes of the Singularity endast använder sex trådar. Det innebär att Zen-processorn med sina åtta kärnor och 16 trådar inte får sträcka på benen ordentligt, samma tendens som håller tillbaka även Intels kraftfullare entusiastprocessorer i just speltester.

För det andra rör det sig om just ett ingenjörsexemplar, och skillnaden mellan 1D- och 2D-varianten påvisar att prestandan kan variera kraftigt mellan olika generationer med testprocessorer. Prestandan i det här fallet behöver alltså inte vara representativt för hur de färdiga processorerna kommer prestera längre fram. Resultaten får med andra ord som bäst tas som en riktlinje – det ger långt ifrån en komplett bild av vad Zen kan leverera, vare sig resultaten är genuina eller ej.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

8
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
6 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
KlappaRrålandLazorJakob Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
karlssonpåtaket
Gäst
karlssonpåtaket

Mina förväntningar på AMD är låga efter RX460/470/480 fiaskot så vet jag inte vart man ska ha AMD längre till. Dock hoppas jag de kan leverera något bra med Zen, även om det ej blir lika snabbt som i5/i7 så hoppas man nog de kan ge likvärdig prestanda för en bra peng.

Husse Busse
Medlem
Husse Busse

Vet inte om RX4X0 är fiasko direkt .. möjligtvis är prissättningen i Sverige fel. Vi behöver ett starkt AMD. Fast visst kan jag sakna att AMD ej kom med ett RX490 kort som placerade sig nära GTX1080…

karlssonpåtaket
Gäst
karlssonpåtaket

Det är inte bara priset som är problemet, utan vad den skulle leverera. Hela serien skulle vara ”game changer” enligt AMD. Liksom, folk som äger R9 390/390x eller GTX970/980 behöver inte direkt uppgradera eller bry sig, samma sak gäller det för folk som kör GTX950 eller GTX960 mot RX460. Plus vad är det för mening att köpa ens korten när man kan köpa de äldre generationerna för en mindre summa och få ut mera än de nya RX korten?
Som sagt, jag hoppas AMDs Zen blir något bra.

Jackbob
Medlem
Jackbob

Nja enligt dom var det ju VR-specifikationer tillgängligt för massorna. Vilket dom lyckades med i alla länder, utom Sverige, såklart….

Medlem

Men det faktum att AMD klappar sig själva om axeln för att ha nått minimumkraven på VR, är något som jag inte kan förstå. Det är knappast någon bedrift och även om man tar prissättningen i beaktning så är det ett skämt. De har alldeles för låga målsättningar med sina produkter. De tycks tycka det är ok att få kaksmulorna som Intel och nVidia lämnar efter sig.
Zen kommer inte att prestera bättre än Intels senaste om ens deras förgående generations processor.

Lazor
Medlem

En RX 480 har ungefär samma prestanda som en R9 390/970. AMD har fortfarande plats för fler kort. RX 480x, RX 490/x och eventuellt en ny generation av Fury korten.

Gäst

Men kom igen! En flopp är det inte men vi förväntande oss mer. RX480 är ju efterföljaren till R9 380 vilket i sig är två revisioner nyare än 7970 som den är baserad på och på den punkten gör den ingen besviken, det är bara ställt mot Nvidias GTX 1060 som den är lite för dyr för den prestandan den ger. Nvidia slog guld med Maxwell och Pascal helt enkelt vilket kanske har lite med renderingstekniken de använder som det snackats om en del på senare tid. Är betydligt mer besviken på RX460 som inte är mycket snabbare än ett… Läs hela »

Rråland
Gäst
Rråland

Man kan ju hoppas, men jag vågar knappt göra det längre, när det gäller AMD.