AMD gick förra veckan ut med deras yields på Llano, hos Globalfoundries inte var uppe i den nivå man hoppats på. Man tvingades därför att ändra prognosen för sina finansiella resultat tredje kvartalet i år. Enligt moderkortstillverkare ska tillgången på Llano vara fortsatt låg, fram till 2012 när Trinity lanseras.

I torsdags kunde vi gå ut med att AMD:s yields på Llano inte var så höga man först hade hoppats på. På grund av den dåliga tillgången har man inte fått tillräckligt många kretsar sålda, resulterade i att man behövde sänka sin finansiella prognos för Q3 2011. Istället för 10% ökade intäkter mot Q2, väntas den ligga på 4-6% och det slutgiltiga resultatet borde anlända de kommande dagarna när AMD färdigställt sin kvartalsrapport.

Digitimes rapporterar nu att den dåliga tillgången på Llano kommer att fortsätta in på 2012, och att deras yields inte ska ha återhämtat sig för lanseringen av Trinity. Det här ska vara uppgifter de fått via flera av moderkorts- och OEM-tillverkarna som inte får tillräckligt många Llano-kretsar för att täcka deras efterfrågan.

Annons

Trinity som ska efterträda Llano ska komma utrustad med fyra Piledriver-kärnor, Turbo Core 3.0, och ett flertal instruktionskoder som Llanos Stars-kärnor inte har. Exempel på dessa är SSE4.1, SSE4.2, SSE5, AES, CLMUL, CVT16 XOP, FMA3, FMA4 och den kanske mest omtalade AVX som är en förlängning av SSE för att utföra 256-bit flyttalsberäkningar.

AMD demonstrerade Trinity ironiskt nog på Intel Developer Forum.

Grafiken ska baseras på samma grundarkitektur som Cayman vi återfinner i HD 6900-serien, men även i den kommande HD 7000-serien. AMD säger självklart att det är HD 7000-grafik under huven, och kodnamnet för grafikkretsen är London. Trinity ska med den nya processor- och grafikdelen komma med 50% högre GFLOPS än Llano.

Varför just Llano har drabbats av problem är ännu oklart. Det går spekulationer kring att designreglerna för GPU och CPU ska vara för olika, något som ska göra det svårt att kalibrera tillverkningsprocessen för Llano. Det skulle betyda att en ändring för att förbättra yields på CPU-delen, påverkar GPU-delen på ett negativt/oväntat sätt och vice versa. Stämmer detta borde yield-problemen hos Llano inte reflekteras i Trinity, men vi råder er att ta dessa uppgifter med en nypa salt.

Annons

Relaterade nyheter:

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
PsynoKhi0Jacob Hugosson-Boris-MASSSWEDESwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Känns inte helt bra detta. Tänk om de kunnat byta till TSMC eller Samsung då hade problemet varit löst typ.

-Boris-
Medlem
-Boris-

Låter som en logisk förklaring på problemen. Låter också som något som går att fixa. Å andra sidan låter det som något AMD borde ha förutsett. Men det kanske inte spelar så stor roll hur mycket man förutser det om man inte har en färdig process att testa det på.

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

[quote name=”-Boris-”]Å andra sidan låter det som något AMD borde ha förutsett. Men det kanske inte spelar så stor roll hur mycket man förutser det om man inte har en färdig process att testa det på.[/quote]
Ptja… AMD har ändå varit rätt konservativt med Llanos arkitektur. Med tanke på att det är deras första 32nm CPU och ändå klämmer man in en GPU…

Magnus
Medlem
Magnus

Låter inte alls bra, inga bärbara dator tillverkare vågar satsa på AMD om det ryktas om sådana här osäkerheter. Det är trots mer pengar i sådant än hyper duper stationära speldatorer.

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”smartidiot89″]Frågan är om det är värt att fixa? Om nu uppgifterna stämmer att Trinity ska lanseras i början av 2012 så skulle den åtgärdade Llano (med ny stepping?) kanske inte ens hinna ut på marknaden.[/quote] Jag menar inte att man ska åtgärda det i Llano, men att det kanske går till Trinity. 😉 [quote name=”PsynoKhi0″][quote name=”-Boris-”]Å andra sidan låter det som något AMD borde ha förutsett. Men det kanske inte spelar så stor roll hur mycket man förutser det om man inte har en färdig process att testa det på.[/quote] Ptja… AMD har ändå varit rätt konservativt med Llanos… Läs hela »

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

[quote name=”-Boris-”]Det är väl inte konservativt? Eller är du ironisk nu?[/quote]
Nej, jag menar det på allvar. CPU-delen är baserad på en befintlig K10-kärna, och GPU:n på befintliga Radeon-familjer. Sen var Zacate/Ontario deras första Fusion-APU:er…
Så ja… Rätt konservativt. Om de spelade det safe så antar jag nog de visste övergången skulle ändå bli problematisk.