Mediatek slår Intel på transistorfingrarna med 10-kärniga Helio X30

Mediatek når 10nm innan självaste Intel

0

Under MWC2017 tog vi oss en titt på Mediatek Helio X30. En 10-kärnig processor för smartphones tillverkad på 10 nanometers teknik.

Medan processorer tillverkade med 10 nanometers teknik gäckar giganten Intel så visade taiwanesiska Mediatek upp sin processor X30 under MWC 2017. X30 är utvecklad för smartphones och är byggd på just 10 nanometers teknik.

10 kärnor i 3 olika kluster

De 10 processorkärnorna hos Mediatek Helio X30 är uppdelade i tre olika kluster där två kärnor dedikeras för krävande uppgifter med maximal prestanda. Dessa två kärnor är Cortex A73-baserade med klockfrekvenser på upp till 2,5 gigahertz (GHz). Därefter är 4 kärnor Cortex A53-baserade och kommer med klockfrekvenser på upp till 2,2 GHz. Dessa A53 kärnor tar hand om de mellantunga uppgifterna medans de resterande 4 kärnorna baserade på Cortex A35 hanterar de riktigt energisnåla uppgifterna. Processorn ska växla mellan vilka kärnor som används för tillfället för att se till att prestandan finns när den behövs och även använda de lägre klockade kärnorna vid lättare belastning för maximal energieffektivitet.Helio X30

Helio X30 tar sikte på prestandasegmentet

Det återstår att se hur X30 står sig mot till exempel Snapdragon 835 och andra kommande processorer på mobilmarknaden. Men Mediatek säger att X30 kommer att dyka upp i telefoner redan under det andra kvartalet 2017 med ett tiotal enheter totalt under året som ska nyttja Mediatek Helio X30. Det är trots allt intressant att den tidigare budgetinriktade tillverkaren Mediatek satsar på prestandakretsar för mobiler. Värt att notera är just det faktum att man med hjälp av TSMC slår självaste Intel på fingrarna när det kommer till tillverkningsteknik för processorer.

MWC 2017

Fler artiklar från MWC 2017

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid