Microsoft har kunnat följa ARM-arkitekturens framfart på den mobila marknaden de senaste åren och nu har mjukvarujätten bestämt sig för att agera. Enligt nya uppgifter ska Microsoft presentera en ny version av sitt Windows-operativsystem på CES 2011 i början på nästa år. Operativsystemet ska inte bara ge stöd för vanliga x86-processorer utan även ARM-baserade motsvarigheter.

Av de smartphones och surfplattor som lanseras idag är nästan alla baserade på ARM:s strömsnåla processorarkitektur. ARM Holdings Plc licensierar sin processorteknik till kretstillverkare som i sin tur bygger sina egna processorer kring det gemensamma ramverket. Några av de tillverkare som anammat ARM-arkitekturen är NVIDIA, Samsung, Qualcomm, Apple samt Texas Instrument, men betydligt fler finns på ARM:s partnerlista.

Bland de mobila operativsystem som stödjer ARM-arkitekturen finns bland annat Google Android, Apple iOS, Megoo och BlackBerry OS. Men även Microsoft har redan idag stöd för plattformen genom sitt Windows Embedded samt mobila operativsystemet Windows Phone 7, men det nya operativsystem man sägs visa upp under CES sägs vara företagets största satsning på ARM och större batteridrivna enheter som surfplattor.

wp6
Windows Phone 7 drivs av ARM-processorer från Qualcomm

Flera tillverkare har försökt lansera surfplattor baserade på Microsofts Windows 7 operativsystem men fått frän kritik för just mjukvaran som inte minst är väldigt tungdriven. Det nya ARM-operativsystemet ska vara just riktat mot mobila produkter som surfplattor vilket tillsammans med Windows Phone 7 visar att Microsoft verkligen ser en framtid för ARM:s processorarkitektur.

Varken Microsoft eller ARM har velat kommentera uppgifterna som publicerats på Bloomberg.com men i början på januari lär vi veta mer om det hela.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jacob HugossonSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Kan inte vara nått Intel hurrar över…!

Svensken
Medlem
Svensken

Jag tror Nvidia gottar sig just nu. 🙂 Vem vet kanske får Windows 8 stöd för ARM?

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Swedish Berserk”]Jag tror Nvidia gottar sig just nu. 🙂 Vem vet kanske får Windows 8 stöd för ARM?[/quote]
Med tanke på att Windows 8 inriktar sig mot molnet är det nog inte helt omöjligt att det kommer stödja ARM till viss mån 🙂