Diskussionerna kring Microsofts kommande licensavgifter för Windows 8 verkar nu nått sitt slut. Företaget ska nu avslöjat de spikade OEM-avgifterna för sitt nya operativsystem och även om de blev något lägre än först ryktat är det ett kännbart påslag för både PC och surfplattor.

Microsoft kommer att sälja OEM-licenser av Windows 8 till datorbyggare för mellan 60 och 80 dollar, är man mer intresserad av Windows 8 Pro med Office-paketet kommer licenskostnaden öka till mellan 80 och 100 dollar. Enligt taiwanesiska datortillverkare ska licensavgiften för det tabletinriktade Windows RT ligga på mellan 50 och 65 dollar med Office inkluderat, vilket är en bra bit under de 85 dollar som det tidigare ryktats om. Samtidigt kan vi då konstatera att en surfplatta med Windows RT i regel bör bli runt 500 kronor dyrare än motsvarande platta med den licensfria Android-plattformen. En intressant kostnadsjämförelse är Googles nylanserade surfplatta Nexus 7 som säljs för 199 dollar och har en tillverkningskostnad på drygt 150 dollar.

Flera källor hos taiwanesiska laptoptillverkare ska enligt DigiTimes se positivt på lanseringen av Windows 8 och tror att operativsystemet kan få upp konsumentintresset för traditionella bärbara datorer. Samtidigt är man konservativa till operativsystemets omedelbara inverkan på marknaden och ser inga tecken på någon större tillväxt under 2012. Den största anledningen då Windows 8 kräver en del ny teknik för att få ut maximalt av sina nya funktioner, inte minst pekkänsliga skärmar. Licensavgifterna kommer även att göra Windows 8-system generellt dyrare än äldre maskiner och den riktiga islossningen för plattformen väntar man sig inte förrän mitten av andra kvartalet 2013.

Windows 8 kommer att lanseras officiellt under oktober månad och de som är nyfikna på det nya operativsystemet finns det mer att läsa på Microsofts hemsida. Man kan även ladda ner en egen kopia av Windows 8 Release Preivew här.

Källa: DigiTimes


Relaterade artiklar:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedChrille.Q Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Chrille.Q
Gäst
Chrille.Q

Ifs men man får även ett modernt OS och office i RT releasen vilket känns helt okej 🙂