Minidatorn Raspberry Pi går att köpa för några hundralappar och är en utmärkt grund för dem som vill lära sig programmera eller bygga små kostnadseffektiva datorer. Nu har svenska spelutvecklaren Mojang släppt en specialversion av Minecraft med öppen källkod för Pi.

Minecraft är med sin pixelgrafik ett av årtioendets största spelsuccér och svenska Mojang med Marcus ”Notch” Persson i spetsen hade under 2012 en omsättning på makalösa 1,5 miljarder svenska kronor. Med en vinst på 580 miljoner kronor är Mojang en guldgruva och det är därför extra trevligt att se hur man nu släpper en gratisversion av Minecraft för att låta flitiga hemmapulare och programmerare sätta tänderna i spelet.

Minecraft Pi Edition är en skräddarsydd version av Minecraft: Pocket Edition som lanserats för Android och Ios där man skalat ned på vissa delar för att få spelet att flyta bra även på Raspberry Pi och dess relativt klena komponenter.

Hela tanken med Minecraft är att bygga och skapa sina egna världar och med Pi Edition har man tagit detta ett steg längre. Mojang har öppnat upp spelkoden så att spelare och användare kan editera spelet och koden från grunden för att verkligen skapa sin egen tappning av Minecraft. Något som ska vara i sann Raspberry Pi-anda, en plattform som av många ses som ett inlärningsverktyg för programmerare och datorintresserade.

Minecraft Pi Edition finns att ladda ner på pi.minecraft.net med instruktioner om hur spelat installeras och körs på Raspbian ”wheezy” med Xwindows.


Relaterade artiklar:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Andreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Sådana här saker som gör att de lyckats så bra.
De får otroligt mycket tillbaka från spelarna som stolt visar upp den ena galna skapelsen efter den andra.

De hittar på nya saker och sprider sitt varumärke otroligt framgångsrikt. Det är inte enorma projekt utan små, häftiga saker som lätt sprider sig i folkmun och på Internet.