Emulatorn Dolphin var redo att bli tillgänglig på Valves spelplattform Steam under årets andra kvartal. Däremot har Valve nu valt att avbryta den planerade distributionen efter att Nintendo uttryckt oro.

Emulatorer är ingenting nytt men har alltid existerat i en slags gråzon när det kommer till hur lagliga de faktiskt är. Dolphin är en populär emulator som länge funnits att få tag på till plattformar som Windows, Linux, macOS och Android. Emulatorn har varit tillgänglig genom projektets hemsida men såg ut att även vara på väg till Valves plattform Steam.

Nu har Dolphins lansering på Steam pausats på obestämd tid. Exakt vad som har hänt är något oklart då olika förklaringar cirkulerar. Hemsidan Kotaku ska ha fått kontakt med en talesperson från Nintendo som helt enkelt förklarat att Nintendo är måna om att skydda sina produkter. Talespersonen fortsätter med att förklara att Dolphin är utformad för att kringgå Nintendos säkerhetsåtgärder. Något som då kan leda till att kopior av spel införskaffade på olagligt vis spelas via programmet.

Hemsidan PC Gamer ska ha fått tag i en kopia av meddelandet Nintendo ska ha skickat till Valve. Meddelandet i sig ska inte vara ett krav att Valve ska plocka ner Dolphin från Steam på grund av upphovsrättsintrång. Däremot ser den jurist PC Gamer varit i kontakt med meddelandet som ett slags varningsskott från Nintendo. Alltså en påminnelse om att ifall emulatorn till slut skulle hitta sin väg till Steam kan man komma att vidta rättsliga åtgärder.

Exakt hur händelseförloppet kring denna avbrutna lansering faktiskt sett ut är som tidigare nämnt något oklart. Däremot står det klart att vi inte kommer få se den populära emulatorn skapad för att spela Gamecube och Wii-spel på Steam någon gång inom kort.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid