I sedvanlig ordning fortsätter rykten om kommande hårdvara hagla tätt. Nu sägs Nvidia för närvarande testa en variant av grafikprocessorn AD102 baserad på arkitekturen Lovelace med ett skyhögt TGP-värde på 900 Watt.

Nvidia förväntas introducera sin nästa grafikarkitektur för konsumentenheter senare i år. Arkitekturen sägs gå under namnet Lovelace och ska då ta över stafettpinnen från dagens Ampere-arkitektur och Geforce RTX 30-serien. Just nu finns det inte mycket bekräftad information om den kommande arkitekturen att ta del av. Rykten är däremot något som ständigt dyker upp i olika former.

Det senaste ryktet kommer från Twitter-profilen Kopite7Kimi som hävdar att Nvidia just nu utför tester av en variant på grafikprocessorn AD102. Grafikprocessorn som med stor sannolikhet skulle stå för Lovelace-arkitekturens flaggskeppsenheter för konsumenter. Den upplaga av AD102 som nu sägs genomgå tester ska ha ett TGP-värde (Total Graphics Power) på hela 900 Watt.

Detta skulle innebära ett seriöst energihungrigt grafikkort. Däremot vet vi inte om Nvidia faktiskt testar en sådan grafikprocessor eller vart i hierarkin den skulle användas. AD102 har ryktats användas i Geforce RTX 4090, en potentiell Ti-version av detta grafikkort eller till och med ett nytt Titan-kort om den serien skulle göra en comeback. Den kommer enligt Kopite7Kimi inte användas i uppföljaren till RTX 3080. Detta grafikkort ska enligt läckaren baseras på något nedskalade AD103 istället.

Då detta fortfarande inte är annat än ett rykte rekommenderar vi som vanligt att informationen tas med en nypa salt. Nvidias planer för nästa grafikkortsserie är som tidigare nämnt väldigt oklara. Exakt hur Geforce RTX 40-serien kommer att se ut återstår helt enkelt att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Då är det dax att slänga ut det elektriska elementet som jag har…