AMD SAM-tekniken avtäcktes samtidigt som RX 6000-serien och låter en processor få full tillgång till ett grafikkorts minnespool. Nu hävdas Nvidias vara i full gång med att utveckla en egen liknande teknik som ska fungera på både AMD och Intel-processorer.

När AMD avtäckte Radeon RX 6000-serien av grafikkort var det inte bara grafikkortens prestanda på egna ben som fick ta del av rampljuset. AMD visade även upp en ny teknik kallad Smart Access Memory (SAM).

Denna teknik låter processorer komma åt de nya grafikkortens fulla minnesbuffert och sägs leda till prestandaökningar på omkring sex procent. Däremot krävs det att processorn i fråga är ur AMD:s Ryzen 5000-serie och grafikkortet måste vara ur RX 6000-serien.

Många frågade sig huruvida Nvidia skulle svara på AMD:s nya teknik och enligt GamesNexus planerar det gröna laget att göra just det.

Enligt GamersNexus finns det i skrivande stund inget lanseringsfönster eller bekräftat namn för Nvidias utmanare till AMD SAM. Nvidia sägs dock ha startat interna tester av tekniken. Några intressanta punkter är dock att den tydligen ska gå att använda både med AMD och Intel-processorer. Den ska inte heller kräva att systemet i fråga är utrustat med PCI Express 4.0.

Vad för prestandalyft Nvidia kommer att hävda för sin teknik återstår att se. AMD:s Ryzen 5000-serie av processorer har redan anlänt. RX 6000-serien kommer att börja dyka upp om ungefär en vecka. Något som förhoppningsvis innebär att vi kommer att få se oberoende tester på AMD SAM och dess faktiska påverkan.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid