Nvidia har nu presenterat sin senare grafikarkitektur som kallas Ampere och den första kretsen som Nvidia visat upp baserad på arkitekturen blir A100 byggd på sju nanometers tillverkningsprocess med över 54 miljarder transistorer.

Nvidias nästa grafikarkitektur är här, på ett ungefär. Namnet blir som tidigare läckor, rykten och specifikationer pekat mot: Ampere. Den första produkten som visats upp är däremot inte någon ny Geforce-enhet utan är, som vanligt från Nvidia, menad för datacenter.

A100 blir namnet på den grafikkrets som enligt Nvidia är den största krets världen någonsin producerat. Med sina ”över 54 miljarder transistorer” är den även den krets med flest transistorer som tillverkats. Kretsen ska även enligt Nvidias VD närma sig gränsen av vad som är möjligt med dagens tillverkningstekniker.

Inte helt förvånansvärt fortsätter Nvidia lägger energi på Tensor-kärnor. Dessa ska nu vara lättare för utvecklare att förstå sig på och utveckla program och applikationer för. A100 kommer även med 6 912 CUDA-kärnor, 40 gigabyte videominne med totalt 1,6 terabyte per sekund i minnesbandbredd och 19,5 teraFLOPS FP32-prestanda.

DGX A100

Denna nya krets kommer att gå att finna inuti Nvidias nya DGX-system kallat A100. Närmare bestämt handlar det om åtta A100-kretsar inuti en modul som mer eller mindre kan ses som en enda gigantisk GPU.

DGX A100 ska enligt Nvidia erbjuda upp till fem petaFLOPS i sammanlagd prestanda. De åtta A100-enheterna innebär sammanlagt 320 gigabyte minne med 12,4 TB/s minnesbandbredd. Inuti DGX A100 har Nvidia även placerat femton terabyte PCIe Gen 4 NVMe-lagring.

Nvidia som även köpte upp företaget Mellanox nyligen har använt sin nyligen införskaffade teknologi i DGX A100. Här har nio 200 GB/s nätverkskontroller inkluderas i varje enhet för totalt 3,6 TB/s tvåvägsbandbredd.

Nvidias DGX A100-enheter kommer utrustade med processorenheter i form av två stycken AMD Epyc 7742. Detta innebär att det rör sig om totalt 128 processorkärnor och 256 trådar med en maximal turbofrekvens på 3,6 gigahertz (GHz) inuti varje enhet.

Varje enhet kommer även med minst sagt imponerande lagring och internminneslösningar. Det rör sig om två 1,92 TB PCIe 4.0 SSD-enheter och totalt 15 TB U.2 NVMe-lagring. Detta tillsammans med en terabyte av 16-kanals internminne.

Ampere är här

Nvidias nya krets och enhet har minst sagt imponerande specifikationer för en ensam enhet. Däremot hade man kanske inte kunant förväntat sig något annat från en krets kommer med en prislapp på 199 000 dollar, i sitt basutförande.

Hur som helst är arkitekturen Ampere här. När det väl blir dags för faktiska konsumentprodukter att avtäckas återstår dock att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid