Small preview image

OCZs senaste Solid State Drive går under namnet Vertex och skiljer sig en hel del från tillverkarens tidigare alster. Den största skillnaden är att Vertex använder sig av en ny minneskontroller från den koreanska tillverkaren Indilinx. Den nya minneskontrollern som går under namnet Barefoot ska vara bättre optimerad för vanlig PC-användning med bland annat en 64MB RAM buffert. OCZ har inte bara imponerande prestandaspecifikationer för sina nya hårddiskar utan den nya Vertex modellen har även visat sig klara tuffa användningsscenario som säger betydligt mer om enhetens verkliga prestanda än vanliga syntetiska tester.På Anandtech har man testat Vertex i omgångar och efter en stor recension av enheten och SSD-tekniken som helhet har man nu publicerat en uppdatering med bland annat en ny firmware från Indilinx och OCZ som gör Vertex upp till 3 gånger så snabb i vissa tester.


Vertex har även visat upp sig på film då man på Madshrimps tagit två identiska bärbara datorer och utrustat dem med en vanlig 7200 RPM HDD resp. en 2.5″ Vertex SSD. Man har filmat flera av testerna som bland annat visar hur en Dell D630 startar upp Windows 7 och diverse program på 39 sekunder med Vertex enheten medan samma uppgift tog över 2 minuter för en likadan dator utrustad med en 2.5″ 7200 RPM hårddisk. Det finns flera videojämförelser att hitta i Madshrimps artikel.

Om en Vertex inte är snabbt nog kan det vara intressant att koppla ihop två eller fler i en RAID-konfiguration. Det är precis vad man gjort på Benchmark Reviews där man med två stycken 30GB Vertex SSD enheter når riktigt imponerande prestandasiffror. Även om Vertex är billigare än Intels X25-M SSD blir det dock ingen billig historia med en ordentlig Vertex RAID-konfiguration. Läs mer om Vertex i RAID-0 hos Benchmark Reviews.
Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid