På 90 sekunder: Sony Backlight Master Drive jagar OLED-svärta

Sony laddar med tusentals LED:s som kan styras helt individuellt

1

Sony säljstartar LCD-serien Bravia ZD9 med buller och brak på IFA 2016. Vi går igenom den patenterade tekniken Backlight Master Drive som ska leverera rekorddjup svärta i jakten på OLED.

Påkostade LCD-TV-apparater med LED-baserad bakbelysning har kapacitet att leverera mycket hög ljusstyrka. Ofta 2-4 gånger den maximala ljusstyrkan hos en OLED-panel vars organiska pixlar i sin tur är sin egen ljuskälla.

Nackdelen med LED-bakbelysning är att det aldrig går att exakt kontrollera ljuskällan för varje individuell pixel på skärmen. En viss mängd ljus läcker alltid ut i pixlar som egentligen skulle varit svarta och många är överens om att just svärtan är kritisk för en trovärdig upplevelse inte minst i nedsläckta miljöer.

Tidigare har TV-tillverkare styrt sina ljusdioder i grupper och på de mest påkostade modellerna har det handlat om dryga 500-talet dioder utspridda bakom panelen och styrda i större grupper av TV:ns mjukvara. Med den nya tekniken Backlight Master Drive integrerar Sony hela 2 000 dioder på en 65-tums TV där varje diod kan styras helt individuellt, vilket ger avsevärt bättre kontroll över skärmens bakbelysning.

Sony_ZD9_15

Sony utlovar rekorddjup LCD-svärta samtidigt som Bravia ZD9-serien ska kunna leverera en maximal ljusstyrka på mellan 1 500 – 2 000 nits – att jämföra med drygt 500 nits på en OLED-TV. Även om en 4K OLED har drygt 8 miljoner pixlar som individuellt kan släckas och tändas är Blacklight Master Drive på pappret ett stort steg framåt för bättre svärta på LCD-marknaden.

Vi kommer att i en senare videoartikel ge er våra egna första intryck av Sonys nya Bravia ZD9-serie, håll utkik på vår IFA-avdelning.

Gamescom 2016

Fler artiklar från IFA 2016

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Fick en demonstration av denna TV i förra veckan. Det var av Mad Max med HDR. Själv har jag Samsung 65KS8000 och jag var ju helt klart nöjd med den tills jag fick se 65Z9D. Det är en tydlig förbättring i precis alla punkter.
Priset är nog det som avskräcker men jag antar att denna apparat liksom LGs toppmodell inte för mig som gärna håller hårt om pengarna.